Omul care spăla banii negri pe care îi făcea comisarul-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, a recunoscut totul. Radu Popovici a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Suceava și a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere și un termen de încercare de 4 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, Radu Popovici va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile. Cum acest acord de recunoaștere a vinovăției trebuie validat de instanțele de judecată, dosarul a ajuns la Tribunalul Suceava. În cursul zilei de luni, un judecător a validat acordul, cu mențiunea că soluția nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 10 zile, fie de Radu Popovici, fie de procurorii DNA Suceava. În mod logic, nu ar mai trebui să se ajungă la un astfel de pas, de vreme ce ambele părți au dat mâna și au ajuns la o înțelegere.
Acesta este al doilea acord de recunoaștere a vinovăției pe care Radu Popovici l-a încheiat cu procurorii DNA Suceava, precedentul fiind respins de judecători. Radu Popovici a fost denunțător și într-un alt dosar care îl privește pe Radu Obreja, ceea ce îi aduce o reducere a pedepsei.
În ce au constat faptele reținute în sarcina lui Radu Popovici
Procurorii DNA Suceava au descris și în ce constau faptele recunoscute de Radu Popovici: ”În perioada 25.10.2018-21.12.2018, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, cunoscând că sumele de bani puse la dispoziție de către Obreja Radu Ionuț, comisar-șef de poliție, la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, provin din comiterea de către acesta a infracțiunilor de corupție (luare de mită și trafic de influență) în legătură cu promovarea examenelor teoretice și practice pentru obținerea permiselor de conducere, inculpatul ar fi ascuns natura ilicită a sumelor de bani și ar fi disimulat adevăratul proprietar al bunurilor, prin încheierea de acte juridice translative de proprietate, în temeiul cărora ar fi achiziționat pe numele său, dar pentru numitul Obreja Radu-Ionuț (proprietarul real), un număr de 17 spații situate în cadrul unei Policlinici din municipiul Suceava și un teren în suprafață de 1000 mp pe care este edificată o construcție de 74 mp situat într-o comună din județul Suceava. În perioada ianuarie-noiembrie 2020, cunoscând că sumele de bani puse la dispoziție proveneau din comiterea de către Obreja Radu Ionuț a infracțiunilor de corupție menționate anterior, inculpatul ar fi ascuns și disimulat natura ilicită a mai multor sume de bani, i-ar fi schimbat în valută și ar fi deținut la domiciliul său sumele de 650.000 euro și 246.500 lei”.
Pe ce au pus sechestru asigurător procurorii DNA
Ca măsuri complementare s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului, asupra următoarelor bunuri imobile și mobile, care apar pe numele lui Radu Popovici:
- 17 spații situate în cadrul Policlinici Areni din municipiul Suceava;
- un teren în suprafață de 1.000 mp pe care este edificată o construcție de 74 mp situat într-o comună din județul Suceava (în valoare de aproximativ 40.000 de euro);
- 650.000 euro și 245.000 lei, ridicate în baza procesului-verbal de percheziție imobiliară din data de 26.11.2020,
- 146.348,30 lei, bani obținuți din exploatarea bunurilor supuse confiscării, sumă consemnată în contul ANABI pe numele inculpatului;
- 11.800 lei, bani obținuți din exploatarea bunurilor supuse confiscării, sumă consemnată pe numele inculpatului la bancă.