Președintele Academiei Române, prof. dr. Ioan Aurel Pop, și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care se studiază istoria în învățământul românesc: „Dacă luați niște manuale, pe niciun manual nu scrie <Istoria românilor>. Așa ceva nu se poate. Adică încă există poporul român în Europa, încă există națiunea română și deocamdată încă există un stat numit România. Cum să nu învăț eu istoria locului meu?”
Invitat la podcastul „Interviurile Monitorul”, Ioan Aurel Pop a povestit de ce a ales să studieze istoria, „cu toată opoziția părinților mei”, și cum a crezut, până la un moment dat, că „istoricul bun poate afla adevărul absolut”. Mai apoi, după cum ne-a spus, „am aflat că adevărul absolut îl știe numai Dumnezeu”.
Ioan Aurel Pop a criticat și direcția înspre care se îndreaptă lumea, în încercarea de a respecta principiul de „politically correct”: „Astăzi se cultivă deciziile minorității și majoritatea va fi obligată să respecte deciziile minorității. Și asta înseamnă anarhie și haos și nu poate conduce la nimic bun. (...) Acești toboșari ai vremurilor noi, noii ideologi, care vor să ne oblige să rămânem fără cultură, cu tabula rasa, ca să poată face ce doresc, pentru că, se știe, un om care nu are cultură e un o manevrabil”.
Din interviul pe care îl puteți viziona integral pe site-ul „Monitorului de Suceava”, dar și pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook ale ziarului nostru, puteți afla de ce a afirmat Ioan Aurel Pop că „după 1989, eu rareori am văzut în fruntea noastră oameni care să țină cu poporul” și în ce context a spus că „la noi, nu avem nici un ideal, nu ne gândim care este datoria noastră de oameni, ce trebuie să facem în jurul nostru” și „eu nu am dreptul să judec acea epocă după morala epocii mele”.
#IoanAurelPop #AcademiaRomână #IstoriaRomâniei #politicallycorrect