Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 230 (8759)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Importanța echilibrului interior și a stăpânirii de sine (I)

Echilibrul interior se referă la starea stabilă a energiei homeostatice, în care toate organele vitale ale organismului funcționează armonios și energia internă este conservată, nu epuizată. Energia formează o punte de legătură între corp și minte și este punctul de sprijin care păstrează funcțiile fiziologice și psihologice în echilibru.

În medicina chineză, cele șapte emoții sunt considerate cauzele principale interne ale dezechilibrelor energetice care fac corpul vulnerabil în fața bolilor și degenerării: stările de bucurie excesivă (ca stare de agitație sau supraexcitare) – afectează funcționarea inimii și a intestinului subțire; stările de mânie, resentimentele, iritabilitatea, frustrarea – afectează funcționarea ficatului și a vezicii biliare; stările de anxietate – afectează funcționarea plămânilor și a intestinului gros; stările de îngrijorare ca rezultat al gândirii excesive cât și al stimulării excesive mentale și intelectuale – afectează funcționarea splinei și a pancreasului; stările de durere sufletească, de jale – afectează funcționarea plămânilor și a intestinului gros; stările de frică – afectează funcționarea rinichilor și a vezicii urinare; stările de spaimă nu sunt legate în mod specific de un singur organ – în stadiile inițiale de manifestare afectează inima și dacă persistă mult timp afectează rinichii și vezica urinară.

Fiecare emoție este asociată cu o pereche de organe vitale și energia principală care le controlează. Dintre toate tipurile de energie asociate cu viața umană, energiile emoționale sunt cel mai greu de controlat, iar când li se permite să fie excesive, tulbură mintea, dăunează imunității și scad vitalitatea, consumă și epuizează esența și energia. Spre deosebire de energia cerebrală care se găsește la nivelul capului, energia emoțională se găsește în inimă și nu ascultă de rațiune. Numai forța pură a voinței o poate controla.

Emoțiile pot fi comparate cu o maimuță. Jucăușă, înșelătoare, fără odihnă și complet imprevizibilă, „maimuța” emoție trece de la o extremă la alta, răspunde – fără să gândească – la stimulii externi trimiși de cele cinci simțuri. Am auzit cu toții vorba „maimuța vede, maimuța face”. Este exact modul în care emoțiile umane reacționează la lucrurile lumești. Toate energiile emoționale sunt provocate de percepțiile senzoriale. Dacă auzim un lucru pe care îl percepem ca pe o insultă, reacționăm instinctiv cu furie. Dacă vedem ceva ce considerăm că este foarte frumos, răspundem cu dorință. Dacă primim o veste îngrijorătoare, reacționăm cu anxietate. În fiecare caz, emoția este declanșată de un eveniment exterior, adus în conștiință prin canalele senzoriale, unde creează un val intern de energie care inundă sistemul ca apa dintr-un dig spart, dezechilibrând energiile organelor, tulburând energia, declanșând răspunsuri imediate la stres și alarmând mintea. Pe valul reacției emoțiilor necontrolate, atât corpul, cât și mintea sunt lăsate fără putere.

Oricine se îndoiește de puterea distructivă a reacțiilor emoționale necontrolate trebuie să se gândească doar la „crimele pasionale” pentru a înțelege ideea. Crimele pasionale sunt manifestarea ultimă a conflictului străvechi dintre inimă și cap în viața umană. O ceartă minoră declanșează o criză majoră, iar în criza de furie care urmează, bărbatul își poate omorî propria soție sau cel mai bun prieten. O persoană iubită are un accident și moare, declanșând o durere atât de mare, încât cel care suferă pierderea se sinucide. Un soț își găsește soția în pat cu alt bărbat și este atât de măcinat de gelozie, încât înșfacă o armă și îi împușcă pe amândoi. Aceste lucruri se întâmplă în fiecare zi și sunt exemple clasice ale modului în care emoțiile necontrolate, mai exact lipsa de echilibru, pot determina oamenii să comită fapte pe care nu intenționau să le facă, distrugându-le propria viață și a altora numai pentru a face pe plac emoțiilor de moment. Aceste emoții dezechilibrate provoacă un comportament care nu se potrivește cu judecata și interesele noastre pe termen lung. Singurul mod de a ne proteja de manifestările lor este să cultivăm echilibrul interior și să practicăm arta stăpânirii de sine.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Importanța echilibrului interior și a stăpânirii de sine (I).
 Vizualizări articol: 2341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 19 voturi
Importanța echilibrului interior și a stăpânirii de sine (I)5.0519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei