Cel mai renumit om de cultură contemporan, din Suceava, maestrul Matei Vișniec, a lansat marți, de ziua teatrului care îi poartă numele și care a împlinit 9 ani de la înființare, un apel public, prin care îndeamnă la „continuitate”. Mesajul său vine în contextul numeroaselor schimbări de pe plan internațional, dar și al celor de pe plan local, unde atât la Primăria Suceava, cât și la Consiliul Județean se vor instala curând cei care au câștigat alegerile din vară.
„Nimic nu e veșnic și, totuși, cultura are nevoie de continuitate. Cultura, creativitatea au nevoie de sprijinul factorului politic, de cel mediatic și de cel al publicului. De aceea este important ca acest proiect să își continue drumul, acum că are nouă ani vechime – o cifră magică.
Această dimensiune culturală face parte din identitatea noastră în general, iar teatrul face parte din identitatea Sucevei, categoric.
Teatrul, construit inclusiv cu sprijinul factorului politic, are locul lui în geografia culturală a Sucevei – un loc în care se întâmplă multe...
De aceea mă adresez tuturor cu un apel – să continue să sprijine teatrul și creația artistică”, a spus renumitul scriitor, poet și dramaturg Matei Vișniec.
Internaționalul om de cultură a remarcat faptul că în România se întâmplă lucruri extraordinare, iar Suceava, prin teatru, face parte din rețeaua culturală națională.
„Suceava nu are un teatru național – încă..., dar are tot ce îi trebuie ca prestigiu, fundament istoric și poziționare geografică. Continuitatea este necesară pentru ca într-o zi această ambiție să se concretizeze. Imaginea Sucevei este creată și de activitatea teatrului, care implică atât de multă energie”, a afirmat Matei Vișniec.
Renumitul dramaturg a remarcat succesul de care se bucură activitatea teatrului în ultimul an, faptul că tot mai multă lume vine la spectacole și s-a creat o legătură specială cu publicul, care nu era vizibilă în primii ani de la înființare.
„Oamenii descoperă aici ceva ce noi le dăm și nu găsesc în altă parte – acesta este rolul teatrului și de aceea rezistă de 2.500 de ani. E o întâlnire unică cu viața, cu actorul, cu fragilitatea momentului care trece, este acea secundă trăită împreună...
Chiar disputele – mi-a plăcut/nu mi-a plăcut sunt importante, pentru că sunt un fel de bază a democrației”, a adăugat Matei Vișniec, care a asigurat reprezentanții teatrului sucevean de sprijinul său în continuare.