Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni și Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) sunt unitățile de învățământ din Suceava care au câștigat finanțări nerambursabile într-un program nou lansat de autorități, „Primul student din familie”, prin care tinerii din medii defavorizate vor fi sprijiniți să termine o facultate.
Potrivit Ministerului Educației, au fost aprobate 68 de proiecte la nivel național, în valoare de 104 milioane lei.
Din fondurile europene vor primi subvenții elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a, în valoare de 300 de lei/lună, pentru o perioadă de minimum 12 luni și maximum 21 luni. Pentru studenți vor fi oferite subvenții în valoare de 330 lei/lună, pe o perioadă de minimum 12 luni și maximum 24 luni. Subvențiile nu vor fi achitate în timpul vacanței de vară.
Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava a lansat proiectul „PACTS – Parteneriat pentru Acces la Cariera Ta de Succes”, care a obținut 98 de puncte și care valorează peste 1,5 milioane de euro (7.937.183,04 lei). Acesta va fi implementat în mai multe județe din Moldova (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui).
Cât privește Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, acesta a propus un proiect de aproape 1,6 milioane de euro (7.948.996,13 lei), „APIIS - Acces, Persistență și Incluziune în Învățământul Superior”.
Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava figurează cu două proiecte acceptate pentru finanțare, „Educație, Suport, Transformare și Implicare prin studii Universitare pentru Succes în Viața profesională - ESTI USV” de 7.944.492,22 lei și „Primul student în familia USV 4.0” de 6.659.279,43 lei.
Ligia Deca, ministrul Educației, a explicat că programul ”Primul student din familie” are ca scop sprijinirea tinerilor din medii defavorizate să acceseze educația superioară, contribuind la reducerea decalajelor socio-economice dintre zonele urbane și cele rurale. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate.
Aceasta a mai completat că „în perioada imediat următoare, va demara procesul de contractare a tuturor proiectelor aprobate”.
„Prin aceste investiții de peste 104 milioane de euro, ne asigurăm că tinerii din medii defavorizate, atât din mediul rural, cât și din mediul urban, vor avea acces la resursele necesare pentru a finaliza studiile universitare, contribuind astfel la un viitor mai echitabil și mai prosper pentru România”, a mai completat oficialul.