Începutul de an școlar coincide cu perioada de întocmire, depunere și centralizare a dosarelor elevilor care doresc să primească bursă școlară. Sunt și o serie de noutăți (criterii de acordare, tipuri de burse, documente doveditoare) de care părinții și elevii trebuie să țină cont și pe care diriginții sunt obligați să le transmită.
Până la începutul lunii octombrie, documentele necesare pentru acordarea burselor trebuie depuse la secretariat, ulterior școlile trebuie să comunice Inspectoratului Școlar numărul de beneficiari, urmând ca prima plată să se facă pe 20 noiembrie.
Apare bursa de reziliență, pentru medii peste 7
Din anul școlar 2024-2025, a fost introdusă bursa de reziliență, de 300 de lei, care se acordă elevilor care au cel puțin media anuală 7 (între 7 și 9,5) și care, în același timp, se încadrează în primii 30% dintre elevii clasei care au medii între 7 și 10.
Acordarea acestei burse nu este condiționată de numărul de absențe. Aceasta se va acorda elevilor de gimnaziu și liceu.
“Îi va motiva pe elevii care au în acest moment rezultate medii, să progreseze”, explica Ligia Deca, ministrul Educației, la anunțul acestei burse.
În ceea ce privește bursa de merit, aceasta este un cuantum de 450 de lei și se acordă tuturor celor care au media anuală peste 9,50. Cele două burse menționate se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase.
Astfel, în clasele cu un nivel mai scăzut, elevii cu medii de 7 care sunt în primii 30% din clasă vor deveni bursieri (bursă de reziliență).
Totul spre disperarea elevilor cu medii între 9 și 9,50 de exemplu, care învață la licee de top, în clase foarte bune, dar care nu se încadrează în procentul de 30% dintr-o clasă (”ocupat” de elevi de peste 9,50).
Se ajunge în situația în care un elev de 7 poate fi bursier, nu și un elev cu 9,49.
Ca și în prezent, bursele de merit și de reziliență care au la bază media se acordă la propunerea profesorului diriginte, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.
Burse sociale, tehnologică sau pentru mame minore
Ministerul mai anunță bursa socială, de 300 de lei, „o formă de sprijinire a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar”.
Pentru bursele sociale, dosarul poate fi depus pe perioada întregului an școlar.
Bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare. Sunt cele mai numeroase, mai mult de jumătate din numărul total de beneficiari fiind cei care primesc bursă socială.
Elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie vor primi bursă socială. La fel și cei din familii monoparentale, care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de un salariu minim net pe economie.
Ministerului Educației mai anunță bursa de excelență olimpică I și II, de la 700 la 3.700 de lei (cât este salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru olimpic internațional, cu premiul I), de care beneficiază elevii cu premii la olimpiade naționale sau internaționale, premianți ai campionatelor sportive internaționale recunoscute.
Bursa tehnologică de 300 de lei va fi acordată elevilor de la învățământ profesional sau dual.
De asemenea, mamele minore vor fi sprijinite cu 700 de lei/lună.
Metodologia integrală, condiții, calendar, documente necesare sunt disponibile pe www.edu.ro.