Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 220 (8749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recomandare

Deparazitarea copiilor de păduchi și râie trebuie făcută doar cu produse de uz uman, cumpărate din farmacie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Datele centralizate după prima săptămână a triajului epidemiologic efectuat de personalul medical al cabinetelor şcolare sau de către medicii de familie arată că, după verificarea a aproximativ 40.000 de copii din 116 școli și grădinițe din județul Suceava, au fost raportate 23 de cazuri de pediculoză (păduchi), două cazuri de râie și 57 de cazuri de angine.

Directoarea Direcției de Sănătate Publică Suceava, Daniela Odeh, a declarat, marți, la matinalul „Prima oră” de la televiziunea Intermedia, realizat de Adriana Dascălu Bulină, că până la sfârșitul lunii septembrie vor fi supuși triajului epidemiologic toți elevii și preșcolarii din cele 742 de unități școlare din județ, astfel că în primele zile din octombrie vor fi disponibile informații complete.

Daniela Odeh a recomandat insistent ca, în cazul în care un copil are păduchi sau râie, părinții să folosească doar produse antiparazitare de uz uman, procurate din farmacii. Produsele de uz veterinar sau alte metode empirice pot duce la intoxicații grave sau chiar la decesul copilului. 

„Părinții trebuie să știe că păduchii nu sunt un motiv de stigmatizare. Păduchii nu au nevoie decât de un mediu cald și de sângele uman ca să trăiască și se transmit prin contact direct, nu trebuie să ai o igienă precară sau condiții necorespunzătoare de igienă la domiciliu. Nu este o rușine să ai păduchi”, a declarat Daniela Odeh.

Șefa DSP a subliniat că în farmacii sunt produse pentru deparazitare, care „se utilizează foarte simplu și care nu sunt scumpe; să se adreseze cu încredere farmacistului, aceste produse se dau fără rețetă”.

În cazul suspiciunii de râie (scabie), copilul trebuie dus la medic pentru un diagnostic corect și prescrierea rețetei pentru o loțiune antiscabie, care de asemenea se cumpără de la farmacie.

De asemenea, în cazul în care un copil are păduchi sau râie, părinții trebuie să anunțe asistentul medical de la școală sau grădiniță.

Soluțiile antiparazitare nu sunt compensate, dar medicul de familie Irina Badrajan a declarat că prețurile sunt accesibile pentru orice familie. Dr. Badrajan a subliniat că este necesar ca în astfel de cazuri părinții să se adreseze medicului deoarece pe lângă tratamentul propriu-zis, pentru bolile parazitare sunt necesare și alte recomandări.

Pentru evitarea marginalizării copiilor, cadrele medicale evită să spună în clasă ce școlari sau preșcolari au păduchi, ci anunță cadrul didactic. Acesta notifică părinții că în clasa copilului lor au fost descoperiţi păduchi, fără a se spune numele copiilor afectaţi.

Părinții trebuie să primească informații despre ce sunt păduchii, cum arată (descriere şi fotografii), cum pot fi descoperiţi și cum se poate scăpa de ei. Astfel de informații ar trebui transmise părinţilor cel puţin o dată pe an şi dacă nu există cazuri de păduchi la şcoala sau grădiniţa unde merge copilul lor.

Conform statisticilor medicale, între 1 şi 3% dintre copiii din ţările industrializate au păduchi, cu mențiunea că orice om se poate infesta cu aceste insecte, indiferent de cât de riguros cu igiena este. De aceea este recomandabil ca independent de triajul epidemiologic efectuat la fiecare început de semestru în școli, părinții să controleze temeinic periodic părul copiilor.

Dacă descoperă păduchi, nu este suficient să scape copiii de insecte, ci decontaminarea trebuie făcută şi pentru obiecte din casă - saltele, canapele, haine, perne, pături, prosoape, animale de pluş, covoare etc. Acestea trebuie spălate, dacă este posibil, la 60 de grade Celsius. Când spălarea la 60 de grade nu este posibilă, se recomandă decontaminarea prin îngheţ, la minus 18 grade Celsius, acestea fiind temperaturile la care mor paraziţii. Lucrurile pot fi lăsate şi la temperatura camerei (20-22 grade C), dar în saci de plastic închişi foarte bine, timp de trei zile, când păduchii ar urma să moară de foame.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deparazitarea copiilor de păduchi și râie trebuie făcută doar cu produse de uz uman, cumpărate din farmacie.
 Vizualizări articol: 331 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deparazitarea copiilor de păduchi și râie trebuie făcută doar cu produse de uz uman, cumpărate din farmacie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei