Cei mai buni inovatori aflați la început de drum, din Europa și nu numai, au fost premiați la Katowice, Polonia, în cadrul celui mai important târg de știință din Uniunea Europeană: Concursul European pentru Tineri Cercetători (EUCYS).
În gala competiției au urcat pe podium doi elevi ai Colegiului Național “Petru Rareș” Suceava, Tudor Dochia și Alexandru Turculeț, care au primit premiul special pentru lucrarea lor “Complete Solution for PCB Assembly” (Soluție completă pentru asamblarea plăcilor de circuite imprimate).
Anunțul a fost făcut de Ministrul Educației, Ligia Deca, care a precizat că ”România câștigă premiul special oferit de Expo-Sciences Luxembourg, la cea de-a 35-a ediție a celui mai important târg de știință din Uniunea Europeană: Concursul European pentru Tineri Cercetători (EUCYS – European Union Contest for Young Scientists), la care au participat aproximativ 150 de tineri din aproape 40 de țări din toată lumea!
Premiul special a fost câștigat de echipa formată din Tudor Dochia și Alexandru Turculeț, cu lucrarea <Complete Solution for PCB Assembly> (Soluție completă pentru asamblarea plăcilor de circuite imprimate).
Felicitări tuturor celor ce au reprezentat țara noastră la această competiție la care România a participat pentru primat dată și celor care i-au pregătit!”.
Coordonatorul lotului României a fost univ. dr. ing. Laurențiu Dan Milici, de la Universitatea din Suceava.
Lotul României a fost pregătit în perioada 25 – 31 august în cadrul parteneriatului dintre Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Societatea Științifică Cygnus.
„Viitoarea generație de oameni de știință a fost pusă în valoare prin intermediul celui mai important târg de știință din UE. Scopul acestei inițiative finanțate de Uniunea Europeană și co-organizată de Comisia Europeană este de a le oferi tinerilor oameni de știință oportunitatea de a concura cu colegii lor la nivel global și de a se autodepăși. Prin acest eveniment UE încurajează noile generații de tineri cercetători să urmeze carierele în domeniul științei și tehnologiei”, au mai transmis reprezentanții Ministerului Educației.