O nouă metodă de țeapă a fost implementată recent de escroci și tot mai multe persoane cad victime. Este vorba despre livratori de comenzi, șoferi de taxi sau cei care practică ridesharing. Aceștia sunt rugați să deruleze diferite comisioane, sub diferite pretexte, invocând boli sau că au în întreținere minori și nu pot părăsi locuința.
Cei păcăliți sunt convinși ca înainte să livreze comanda să treacă pe la diverse bancomate sau automate de plăți și să depună diverse sume de bani, să achite produse sau să încarce cu credit cartele SIM, cu promisiunea returnării sumelor la momentul livrării bunurilor sau al inițierii cursei de taxi.
După ce se văd cu banii în conturile indicate, escrocii întrerup orice fel de comunicare cu victimele care, într-un final, conștientizează că au fost înșelate.
Un astfel de exemplu este cel din ziua de vineri, 13 septembrie. Un tânăr de 25 de ani, din Brodina, care derula activități la o firmă de ridesharing, a primit o comandă în valoare de 6.000 de lei, cu mențiunea că adresa de livrare este în municipiul Suceava. A discutat apoi telefonic cu clientul, care i-a cerut să meargă la cel mai apropiat magazin pentru a depune și anumite sume de bani, furnizând o adresă de email.
Tânărul a depus la mai multe aparate de tip self-pay suma totală de 6.000 lei, iar în momentul când l-a anunțat pe așa zisul client că nu mai are bani, acesta a întrerupt orice convorbire și nu a mai putut fi contactat ulterior.
Cu o zi înainte, o femeie care presta servicii tip taxi în cadrul unei firme de ridesharing cu un autoturism închiriat, a primit o comandă pe aplicație. Imediat după confirmarea comenzii, femeia a fost contactată telefonic, iar bărbatul de la celălalt capăt al firului a rugat-o să se deplaseze la un magazin non-stop din municipiul Suceava, de unde să îi achiziționeze scutece și mâncare pentru bebeluși și să îi depună și o anumită sumă de bani în bancomatul self-pay, motivând că are un copil mic și nu poate pleca de acasă.
În momentul în care a ajuns la magazinul indicat, clientul a sunat-o din nou și a rugat-o să introducă pe o adresă de e-mail inițial suma de 1.000 lei, după care a mai cerut și alți bani.
Femeia a mai virat încă 850 de lei, dar clientul insista să îi mai trimită, moment în care și-a dat seama că ceva nu este în regulă. Nu i-a comunicat clientului codurile de pe respectivele tichete unde virase banii și a închis apelul, numai că în clipa în care a încercat să-și ia banii înapoi a aflat că acele conturi erau alte altei persoane. Prejudiciul în acest caz se ridică la 1.850 de lei.
”Polițiștii atrag atenția cu privire la acest mod de operare și vă recomandă să nu dați curs unor astfel de solicitări. Intenția dumneavoastră de a ajuta poate fi utilizată de către răufăcători pentru punerea în executare a unor activități infracționale și vă poate genera prejudicii importante. Sesizați imediat orice astfel de fapte prin SNUAU 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliție”, sună recomandarea polițiștilor suceveni.