Ironie extrem de amară pentru bolnavii de cancer din județ și un mare minus pentru conducerea Spitalului Clinic de Urgență Suceava. În aproximativ o lună de zile, noua secție de oncologie a spitalului poate fi dată în folosință, numai că spitalul din Suceava se confruntă cu o acută criză de medici de specialitate. Mai exact, în spital lucrează un singur medic, și acela pensionar, Doina Ganea-Motan, și care poate renunța în orice secundă la colaborarea cu Spitalul Clinic de Urgență Suceava, și un medic care lucrează în ambulatoriul unității sanitare, Silvia Ginghină. Și asta la un număr de 15.000 de pacienți bolnavi de cancer. Fără a mai pune la calcul că doctorițele au nevoie și de pauză, de concediu sau de alte zile libere din cauza unor situații neprevăzute.
Prin darea în funcțiune a noii secții de Oncologie, nevoia de medici specialiști va fi cu atât mai mare, dar până în prezent nimeni nu pare dispus să vină la Suceava. Ultimul concurs la care era un post de medic oncolog, și care a fost programat pentru perioada iulie-august, a fost un eșec total: niciun candidat nu s-a prezentat. De fapt, e o situație care se repetă, pentru că nici la precedentul concurs nu s-a prezentat nicio persoană.
O fi o criză de medici oncologi la nivel național, dar Spitalul Clinic de Urgență Suceava pare să nu fie deloc atrăgător, asta în ciuda faptului că sunt condiții dintre cele mai bune dintre spitalele din țară, dar și aparatură performantă. Poate că este vorba și de o chestiune de management, mai ales că de mai bine de un an numărul medicilor care părăsesc Spitalul Clinic de Urgență Suceava ridică mari semne de întrebare. Se poate vorbi, fără teama de a greși, că suntem în fața unui exod nemaiîntâlnit în rândul medicilor, și asta în condițiile în care salariile nu sunt mai mici decât în alte spitale, iar, după cum am amintit, dotările și echipamentele sunt la cele mai înalte standarde.
Noua secție, aflată în curtea Spitalului Vechi, în apropierea actualului pavilion de Oncologie, va avea cabinete și săli de tratament ambulatoriu, 45 de paturi pentru internare continuă și 18 paturi pentru internare de zi.
Construcția este finalizată în proporție de 99%, iar toate echipamentele medicale și mobilierul sunt aduse. La etajele 2, 3 și 4 lucrările au fost finalizate, în timp ce pentru parter și etajul unu se derulează mici finisaje, astfel încât se estimează că investiția va putea fi predată la cheie în cel mult o lună de zile.