Patru eleve din județ au participat, la finele lunii august, la Călimănești, județul Vâlcea, la tabăra de creație „Tinere condeie” 2024, eveniment care le oferă prilejul tinerilor talentați de a explora universul fascinant al cuvintelor și de a-și canaliza talentul și efortul creator.
Elevele au obținut premii importante la faza națională a concursului de creație literară, premii care au reprezentat permisul de acces în cadrul taberei.
Izabela Huțanu, de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret (premiul I), Marta Ursachi, de la Școala Gimnazială Câmpulung Moldovenesc (premiul al II-lea), Loriana Bujdei, de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți (Premiul al III-lea), și Antonia Ilie, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, au participat la tabără.
Programul a fost unul intens, cuprinzând activități interactive și culturale, a arătat prof. Maria Epatov, de la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi”, îndrumătoarea elevei colegiului.
Aceasta a povestit că elevii au avut ocazia de a întâlni și de a împărtăși experiențe cu membri ai Uniunii Scriitorilor din România, în cadrul unor ateliere interactive: întâlnire cu tânărul poet Cosmin Andrei Tudor, membru al Filialei Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, laureat al Premiului de debut al Uniunii Scriitorilor; întâlnire cu poeta și realizatoarea de emisiuni TV Evelyne Croitoru, membră a Filialei Poezie a Uniunii Scriitorilor din România și a juriului Tinere condeie din 2024. De asemenea, pentru prima dată în istoria concursului, au fost invitați elevi din Republica Moldova, precum și scriitorul Sergiu Afanasiu, care a prezentat aspecte interesante despre literatura din Republica Moldova. Scriitorul Petre Crăciun, președinte al concursului și al taberei, a susținut o serie de prelegeri de maxim interes pentru orice scriitor aflat la început de drum, despre cum se poate publica un volum, despre drepturile de autor, despre plagiat, a mai arătat prof. Maria Epatov.
În cadrul taberei, tinerii participanți au avut prilejul de a citi din creațiile proprii, fiind un bun prilej de a discuta despre ce înseamnă a scrie și a fi scriitor în ziua de azi. Totodată, tinerii au fost invitați să participe la un concurs de creație în cadrul taberei, răsplătit cu două trofee, „Dimineața cuvintelor” și „Trofeul Tudor Opriș”.
Activitățile culturale au inclus o vizită la Râmnicu Vâlcea, la Muzeul Satului, la Muzeul de Istorie, la Biblioteca Județeană și la Casa Memorială „Anton Pann”. De asemenea, elevii au avut prilejul de a vizita Mănăstirea Cozia.
„Tabăra <Tinere condeie> a constituit un prilej extraordinar de a intra în contact pentru tinerii creatori din toată țara. Discuțiile pe marginea creațiilor, a intereselor comune, a planurilor de viitor au fost pline de viață și, în ciuda orelor înaintate, au ținut, uneori, până în zorii zilei, semn că, în cadrul acestei tabere, s-au născut prietenii autentice. Sub umbrela cuvântului creator, tinerii au țesut o hartă a prieteniei autentice, care nu ține cont de timp și spațiu, ci doar de puterea de a da viață gândurilor și emoțiilor în creații”, a mai arătat prof. Maria Epatov.