Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 214 (8743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Informații false

Crescătorii din Suceava, îndemnați la calm cu privire la panica declanșată de pesta rumegătoarelor mici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii veterinari din județul Suceava se confruntă cu probleme în interacțiunea cu unii dintre crescătorii de oi și de capre, pe fondul panicii declanșate de pesta rumegătoarelor mici, o boală virală care afectează oile și caprele.

Pe fondul informațiilor false care circulă pe rețelele de socializare, unii crescători refuză să colaboreze cu medicii veterinari și se tem că animalele le vor fi ucise.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat că nu există nicio suspiciune de focar în Suceava și nici în județele din apropiere.

O verificare a stării clinice a ovinelor și caprinelor nu înseamnă că sunt și suspiciuni de boală.

”Mai avem și o altă problemă, dacă mor una-două oi într-o exploatație nu înseamnă neapărat că este vorba de pesta rumegătoarelor mici. Sunt atâtea alte boli care se pot manifesta și de aceea este important ca sucevenii să fie deschiși la colaborarea cu noi, să anunțe medicul veterinar dacă au animale bolnave sau mortalități”, a subliniat Sorin Mihai Voloșeniuc.  

Începând cu data de 6 septembrie, în România au fost instaurate o serie de restricții cu privire la circulația ovinelor și caprinelor.

Toate rumegătoarele mici care intră pe teritoriul României sunt plasate în carantină și, suplimentar, sunt testate serologic și virusologic individual, pentru determinarea virusului pestei micilor rumegătoare. De asemenea, este interzis și deloc recomandat ca un crescător din Suceava să cumpere animale din sudul țării, de exemplu.

În cazul în care crescătorul vrea să dea animalele la abator însă, se poate face tranzitul, dar cu un aviz și o supraveghere sanitar-veterinară.

Doctorul Voloșeniuc a mai subliniat că nu există interdicții pe linia circulației oilor de la stânele de vară la adăposturile de pe timp de iarnă. 

Primele cazuri de pestă a micilor rumegătoare din Europa au apărut acum câțiva ani în Bulgaria, iar din iulie s-au confirmat primele cazuri și în România, în Tulcea.

Pe 9 septembrie, în România mai erau active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM), din cele 64 confirmate la nivel național. Au fost stinse 17 focare, dintre care 10 focare în județul Tulcea, 6 în județul Constanța și un focar în județul Ialomița.

Focare s-au înregistrat până acum în Dobrogea și în Timiș și Ialomița.

Județul nostru este, așadar, măcar deocamdată, departe de focarele din țară.

Suceava este un județ cu efective medii de oi și capre la nivel național. Undeva la 230.000 de oi și 15.0000 de capre sunt crescute în județ, evident cifra vizând efectivele înregistrate oficial.

Apariția bolii este o lovitură în condițiile în care piața de export carne de oaie din România a atins anul trecut 600 de milioane de euro, iar anul acesta urma să ajungă la 800 de milioane de euro, cu potențial de creștere spre un miliard de euro.    

Crescătorii de oi și de capre sunt sfătuiți să nu cumpere efective noi în această perioadă.

Semnele clinice ale bolii sunt tuse, diaree, dificultăți de respirație, bot și nări uscate și crăpate, secreții nazale și oculare și febră.

În cazul apariției unor suspiciuni, crescătorii sunt rugați să anunțe imediat un medic veterinar.

La capre, mortalitatea este de 70%, iar la oi de peste 50%.

Pentru pesta rumegătoarelor mici tratamentul este doar simptomatic, supraviețuirea depinzând de rezistența animalului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii din Suceava, îndemnați la calm cu privire la panica declanșată de pesta rumegătoarelor mici.
 Vizualizări articol: 960 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crescătorii din Suceava, îndemnați la calm cu privire la panica declanșată de pesta rumegătoarelor mici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei