Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată”, din municipiul Suceava, situată în Centru, la intersecția străzilor Dobrogeanu Gherea și Armenească, începe anul școlar fără autorizație de la Direcția de Sănătate Publică, deși este una dintre cele mai moderne din oraș și are inclusiv adăpost subteran pentru adăpostire în caz de alarmă. Două dintre motivele invocate de DSP pentru neautorizare, respectiv suprafața mică a spațiului de joacă din curte raportată la numărul de copii de la grădiniță și nerespectarea limitei minime de 10 m față de peretele exterior al clădirii a tomberoanelor de gunoi nu pot fi rezolvate, oricâtă bunăvoință ar avea conducerea grădiniței și administrația locală. Suprafața curții nu are cum să fie extinsă, iar tomberoanele trebuie să fie în incinta unității școlare.
La controlul pentru autorizare inspectorii sanitari au mai semnalat lipsa ventilației la grupurile sanitare, o problemă a intersectării circuitului de distribuție a mâncării cu cel al copiilor și numărul insuficient de dulapuri-vestiar.
Conform informațiilor noastre, problema de circuit a fost corectată, s-au făcut demersuri pentru achiziția a încă 10 dulapuri, iar pentru montarea de ventilatoare la grupurile sanitare primăria a contactat firma care a realizat modernizarea clădirii, în urmă cu 2 ani, pentru a efectua lucrarea în perioada următoare.
Conducerea grădiniței speră ca după ce aceste probleme vor fi remediate DSP va găsi soluția de a autoriza Grădinița „Dumbrava Minunată”, chiar dacă locul de joacă este mic și nu există posibilitatea de a obține distanța de 10 metri între clădire și tomberoane.
Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată”, la care sunt înscriși 60 de copii, a fost redeschisă în septembrie 2022, după 2 ani de lucrări de modernizare și extindere, finanțate majoritar din fonduri europene. Unitatea funcționează pe trei paliere - subsol, parter și etaj, este compusă din trei săli de grupă, o sală multifuncțională, birou administrativ, bucătărie + zonă preparare hrană, cabinet medical, spălătorie + călcătorie, vestiare cu grup sanitar pentru personal, grupuri sanitare la parter și etaj, spațiu tehnic. De asemenea, grădinița are un loc de joacă pentru copii, spații verzi și alei de acces. Fiind amplasată într-o zonă istorică, spațiul grădiniței nu este foarte generos și la reamenajare a trebuit modelat cel existent.
Lucrările de renovare și extindere au costat aproximativ un milion de euro, din care aproximativ trei sferturi au fost din fonduri europene, iar un sfert din banii municipalității fiind cheltuieli neeligibile.
Grădinița este de stat, părinții plătesc doar pentru masă. În acest an școlar costul va fi de 22 de lei/zi, cu 2 lei mai mult decât în anul școlar trecut.
La nivelul județului Suceava există, în anul școlar 2024-2025, 742 unități de învățământ, din care 724 de stat și 18 de învățământ particular. Autorizație sanitară de funcționare au 358 unități școlare, dintre care 144 din mediul urban și 214 unități de învățământ din mediul rural, conform unui raport prezentat de Inspectoratul Școlar, în ședința din această săptămână a Colegiului Prefectural.
Printre motivele care au făcut ca restul unităților școlare să nu primească autorizație sanitară de la DSP se numără lipsa apei potabile (apă neconformă); lipsa apei curente din rețea; absența cabinetului medical; nefinalizarea investițiilor la școlile aflate în lucru; schimbarea legislației de la acordarea avizului până la solicitarea autorizației.
Conform legislației în vigoare, în toate clădirile destinate învățământului trebuie să existe apă curentă și grupuri sanitare.
În perioada 2014-2024, în județul Suceava au fost reabilitate 261 de unități de învățământ prin diferite programe de finanțare și/sau cu resurse proprii. În prezent sunt în reabilitare 36 de unități de învățământ, situație ce presupune învățământ în două schimburi sau relocarea preșcolarilor și elevilor în alte spații. Alte unități de învățământ se află în diverse etape premergătoare lucrărilor de reabilitare - contracte semnate, diferite faze de licitație etc.