Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 211 (8740)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj

„Insomnii Liturgice”, de Konstantyn Ungureanu Box, „un periplu prin istoria artelor, un periplu în care se intersectează stiluri, curente și epoci, într-un loc tare îngust”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pictorul, graficianul, profesorul Konstantyn Ungureanu Box a adus în fața publicului sucevean „Insomnii Liturgice”, expoziție care, după cum a spus prof. Raluca Schipor-Baban, curator, se înscrie cu mare succes în categoria demersurilor culturale de mare însemnătate ale acestui an.

Vernisajul expoziției, care reunește lucrări reprezentative realizate de artist în ultimii doi ani, a avut loc vineri, 6 septembrie 2024, la Muzeul de Istorie Suceava, în prezența unui număr mare de oameni, iubitori de artă, prieteni, colegi etc.

Ca de fiecare dată, gazdă primitoare a fost directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Constantin-Emil Ursu, care a numit evenimentul unul special, mai ales că artistul Konstantyn Ungureanu Box nu a mai fost prezent în spațiile muzeului sucevean din 2012. „Anul trecut am convenit cu domnia sa să revină pe simezele Muzeului Național al Bucovinei, o instituție păstrătoare de memorii, cu o expoziție temporară. În cazul acestor expoziții temporare, memoria lor se păstrează tot pe hârtie, iar în cazul unor expoziții de artă plastică, cel mai bine se păstrează în cataloage sau albume. Și pentru expoziția <Insomnii Liturgice>, Muzeu Național al Bucovinei, dimpreună cu un efort considerabil al artistului, va scoate și va lansa în următoarea perioadă un album care încearcă să cuprindă ceea ce Konstantyn Ungureanu Box și-a dorit să transmită publicului de-a lungul vremii”, a spus directorul Constantin-Emil Ursu.

 

  • „Autor al insomniilor liturgice, al agoniilor, al enigmaticului necunoscut din umbră”

 

Curatorul expoziției, prof. Raluca Schipor-Baban, a spus că „Insomnii Liturgice” poate fi considerată o expoziție retrospectivă. „Autor cu nenumărate expoziții în spate, autor al insomniilor liturgice, al agoniilor, al enigmaticului necunoscut din umbră, Konstantyn Ungureanu Box revine pe simeze cu o expoziție remarcabilă, care atât ca formă, cât și ca fond, atât drept caracter monumental, cât și din punct de vedere al mesajului, viziunii, limbajului artistic, în același timp al conceptului, se pare că este una dintre cele de foarte mare importanță pe care le găzduiește spațiul cultural autohton”, susține prof. Raluca Schipor-Baban. Ea consideră că expozițiile lui Konstantyn Ungureanu Box sunt în mare parte caracterizate de acel aer de spectaculos, „de tot ceea ce înseamnă caracter, spirit, emoțional și, deopotrivă, de modalitatea în care reușește să transmită mesajul către public. Iar publicul de cele mai multe ori devine vizibil emoționat”. În „Insomnii Liturgice”, mai susține curatorul expoziției, pictorul aduce în prim-plan omul, împreună cu acea capacitate a sa de a se dedubla.

Prezență permanentă în expozițiile Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Suceava, în expoziții personale și de grup din țară și străinătate, Konstantyn Ungureanu Box a fost remarcat de British Museum și menționat în albumul „Artiști contemporani la sfârșit de mileniu”, apărut la Londra (Marea Britanie), în anul 2000.

Konstantyn Ungureanu Box este un artist multivalent, care a confirmat în timp valoarea talentului și muncii sale. Un pictor monumentalist, care s-a adaptat perfect graficii și ilustrației de carte.

 

  • „Puțini artiști din lume realizează că nu și-au epuizat un titlu”

 

Invitat să vorbească despre expoziție, criticul de artă prof. dr. Iulian Bucur, venit de la Bacău, a spus chiar de la început că o expoziție a lui Konstantyn Ungureanu Box este mereu o mare provocare, este o provocare chiar și pentru Muzeul Național al Bucovinei să organizeze așa ceva. „Gândiți-vă! Cu 24 de ani în urmă, o expoziție avea exact acest nume: <Insomnii Liturgice>. Puțini artiști din lume realizează că nu și-au epuizat un titlu, că sub acel titlu încă se mai pot ascunde lucrări, încă e suficient de suculent, de substanțial un titlu încât să reunească lucrări, dar mai ales să reunească oameni”, a explicat criticul de artă Iulian Bucur.

Acesta invită publicul sucevean și nu numai să viziteze expoziția semnată de Konstantyn Ungureanu Box, să se bucure de pictură, pentru că, după cum veți observa, artistul spune o poveste, în cuvinte puține, dar în imagini foarte multe. „El face un periplu prin istoria artelor, un periplu în care se intersectează stiluri, curente și epoci, într-un loc tare îngust. Veți simți ceva din tremurul baroc, din sobrietatea gotică, din hieratismul bizantin. Pe toate le aduce și le rediscută Konstantyn Ungureanu Box. Lăsați-vă captivați, prinși, ispitiți și veți intra în armonie, în rezonanță cu lumea subterană și cu lumea frumoasă, dar nu frumoasă facilă, lumea sublimă, dar nu sublimul ușor, a lui Konstantyn Ungureanu Box. Bucurați-vă de pictură!”, a completat criticul de artă Iulian Bucur.

Printre lucrările expuse de artist pe simezele Muzeului de Istorie Suceava, tablouri în culori și forme captivante, simboluri ce așteaptă să fie descifrate, lucrări de dimensiuni considerabile, se numără: Capricii 28, Capricii 12, Capricii 25, Capricii 29, Capricii 24, Capricii 14, Capricii 7, Capricii 18, Capricii 17, Capricii 27, Capricii 13, Pisanii 10, ulei pe pânză, „Prinț bizantin”, triptic, acrilic pe pânză, 2023 (din Colecția de Artă a Muzeului Național al Bucovinei), „Fereastra răsăritului”, triptic, acrilic pe pânză, 2023 (Colecția de Artă a Muzeului Național al Bucovinei), „Dans Liturgic”, 2024, ulei pe pânză (Colecția de Artă a Muzeului Național al Bucovinei), „Plouă în amiaza rugilor”, 2024, uleie pe pânză (Colecția de Artă a Muzeului Național al Bucovinei).

La final, artistul Konstantyn Ungureanu Box a mulțumit tuturor participanților, celor care au vorbit despre expoziție și celor care au fost alături de el la vernisaj. Mulțumiri au fost adresate și personalului Muzeului Național al Bucovinei, Irinei Țibulcă și tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestui eveniment. Expoziția va fi prezentă pe simezele Muzeului Național al Bucovinei până la sfârșitul lunii septembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Insomnii Liturgice”, de Konstantyn Ungureanu Box, „un periplu prin istoria artelor, un periplu în care se intersectează stiluri, curente și epoci, într-un loc tare îngust”.
 Vizualizări articol: 569 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
„Insomnii Liturgice”, de Konstantyn Ungureanu Box, „un periplu prin istoria artelor, un periplu în care se intersectează stiluri, curente și epoci, într-un loc tare îngust”1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei