Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 210 (8739)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bilanț

Noul an școlar începe cu sute de unități de învățământ sucevene neautorizate sanitar sau ISU

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noul an școlar va începe în județul Suceava cu sute de unități de învățământ care nu sunt autorizate sanitar sau din punct de vedere al situațiilor de urgență. Cel puțin așa reiese din raportul prezentat de adjunctul învățământului sucevean, Gabriel Matei, în ședința de joi a Colegiului Prefectural Suceava, în care a fost prezentat stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ din județ Suceava pentru anul şcolar 2024-2025.

În județul Suceava sunt 724 de unități de învățământ de stat și 18 unități private, care își desfășoară activitatea în 873 de clădiri cu destinația de învățământ. Potrivit informării Inspectoratului Școlar Județean, din cele 873 de clădiri, 248 sunt autorizate sau avizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, 155 nu sunt autorizate, 51 sunt în curs de autorizare și 419 clădiri nu fac obiectul autorizării. Și din punctul de vedere al autorizării sanitare noul an va începe cu câteva sute de unități școlare fără autorizație. Din raport reiese faptul că în momentul de față doar 358 de unități școlare, 144 din mediul urban și 214 din mediul rural, au autorizație sanitară de funcționare. Pentru celelalte unități școlare lipsa autorizației sanitare se datorează mai multor motive, printre care lipsa apei potabile sau apă neconformă, lipsa apei curente din reţea, inexistența cabinetului medical, nefinalizarea investiţiilor la şcolile aflate în lucru sau schimbarea legislaţiei de la acordare avizului până la solicitarea autorizaţiei. De precizat că doar în perioada 2023-2024 au fost eliberate unităților de învățământ  68 de autorizații sanitare.

 

98% dintre școlile din județ sunt dotate sau sunt în curs de dotare cu mobilier şcolar

În raportul IȘJ Suceava se mai arată că în afară de patru unități școlare de învățământ primar, în toate celelalte unități școlare din județ există apă curentă și grupuri sanitare. Cele patru unități fără apă curentă și grupuri sanitare aparțin de Școala Gimnazială „Ion Aflorei” din Izvoarele Sucevei și funcționează în case particulare.

De asemenea, toate şcolile din județ sunt dotate sau sunt în curs de dotare cu mobilier şcolar, doar în circa 2% dintre şcoli acest mobilier fiind vechi şi este nevoie de unul nou. Gabriel Matei a mai arătat că majoritatea școlilor sunt pregătite cu calculatoare sau laptopuri, videoproiectoare, table interactive, internet, multifuncţionale pentru organizarea în bune condiţii a învăţământului.

Acesta a mai spus că puține școli din județ au cabinete medicale și personal medical. Astfel, 36% dintre unitățile de învățământ au cabinete medicale cu personal medical, în timp ce unele școli au doar cabinete medicale fără personal medical, dar în toate unitățile de învățământ au fost semnate sau urmează să fie încheiate parteneriate cu cabinetele medicale locale sau cu personal medical

pentru asigurarea triajului elevilor la început de an școlar.

Adjunctul IȘJ Suceava, Gabriel Matei, a mai precizat că în perioada 2014-2024, în județ au fost reabilitate 261 unităţi de învăţământ prin diferite programe de finanţare sau din resurse proprii. În prezent sunt în reabilitare 36 unităţi de învăţământ, situaţie care a impus învăţământul în două schimburi sau relocarea preşcolarilor şi elevilor în alte spaţii. El a mai precizat că în județ au fost accesate şi sunt în diferite stadii de derulare 109 proiecte de finanţare europeană prin PNRR, cel mai mare număr din țară, pentru dotarea școlilor cu mobilier şi echipamente IT. De asemenea, în 43 unităţi de învăţământ a fost aprobat şi se derulează programul „Masă sănătoasă în şcoli”, de care beneficiază peste 18.000 de elevi.

 

93 din 142 de probe recoltate din fântânile din care se aprovizionează cu apă școlile au ieșit neconforme

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural a fost prezentat și un raport al Direcției de Sănătate Publică Suceava, în care se precizează că în perioada august 2023- august 2024 au fost recoltate 142 probe de apă din 71 fântâni din care se aprovizionează unități de învățământ. Aceste probe au fost analizate la nivelul laboratorului DSP Suceava, 49 probe fiind conforme, 33 de probe fiind necorespunzătoare din punct de vedere chimic și 60 de probe necorespunzătoare microbiologic. În cazul probelor necorespunzătoare primăriile în cauză au primit informații sau recomandări privind modalitatea de spălare și dezinfectare a fântânilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul an școlar începe cu sute de unități de învățământ sucevene neautorizate sanitar sau ISU.
 Vizualizări articol: 344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noul an școlar începe cu sute de unități de învățământ sucevene neautorizate sanitar sau ISU0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei