Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 210 (8739)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

N-ai economisit... vine Dan!

Privirea fixată pe promter a prezentatoarelor când vorbesc despre finanțe, bani, taxe etc. m-a îndemnat să scriu articolul de astăzi, fără a avea nici pe departe pretenția de a putea epuiza subiectul, nici 10%. Dar se pare că aici "analfabetismul funcțional" a cucerit România total. Și cu cât se pricepe mai puțin, cu atât se vorbește mai mult și mai departe de subiect. Nu sunt pregătit să ofer cursuri financiare, dar vreau să arăt, pentru ce interesați, cum politicile în această zonă pot și reușesc să influențeze economiile naționale, dar și cea mondială. Cum am devenit spectatori ai evoluției piețelor financiare care constituie, cum foarte inspirat ne spunea cineva, sistemul circulator (sângele) în acest organism mondial esențial, care este economia modernă.  Și am fost practic excluși din deciziile în zona financiară din cauza noastră, pentru că ne este lene să ne informăm (și avem surse imense și facile) sau tratăm cu superioritate naivă (nătângă?) pe contabili și alți "hârțogari" ca ei. Iar cei din fruntea finanțelor exploatează și abuzează de această situație.

Lumea finanțelor are multe aspecte, dar mă voi rezuma la două, pe care le consider eu (poate greșesc?) că prezintă un plus de interes, fiind foarte legate și de România și politica sa în domeniu. Ignoranța generală în domeniu din România (în țările dezvoltate cetățeanul mediu este mult mai informat) este dovedită indirect și de faptul că nimeni nu critică Banca Națională și eternii ei conducători. Și ar fi motive suficiente.

Un prim subiect pe care vreau să îl abordez este legat de cursul de schimb al monedei naționale în raport cu valutele forte. La prima vedere, suntem mulțumiți de faptul că cursul este stabil, cu evoluții nesemnificative, orice "nervozitate" fiind îmblânzită de Banca Națională prin intervenții pe piață, cumpărând sau vânzând monedă, în funcție de sensul evoluției. La prima vedere, stabilitatea, mai mult forțată, nu poate fi decât bună. La prima vedere! Dar cursul monedei naționale trebuie corelat și cu balanțele comerciale, de plăți sau cu politica de atragere a investițiilor. Când balanțele comerciale sau de plăți sunt negative (importăm mai mult decât exportăm), leul este prea puternic. Practic, făcând leul mai slab, ieftinim exportul și scumpim importul cu efect pozitiv în echilibrarea balanței comerciale și ulterior a întregii relației economice internaționale a țării. Iar rolul Băncii Naționale în devalorizarea sau revalorizarea (nu este acum cazul) monedei naționale este esențial, pentru a nu lăsa piața să o facă (vă aduceți aminte de diferențele de curs dintre cele afișate de casele de schimb și cel oficial). Această intervenție trebuie făcută treptat, dar este, după mine, absolut necesară.

Al doilea subiect de care vreau să mă leg în acest articol despre finanțe (în primul rând în România) este cel al intrării noastre în zona euro. Voi începe prin avantajele societăților românești în primul rând. Dobânzile la creștere în lei sunt de 3-4 ori mai mari decât cele în euro. Aproape fiecare firmă mai mare are nevoie de credite de producție (cu banii din credit cumpără materie primă, plătește angajații etc.) și după vânzarea produsului returnează sumele și dobânzile băncilor. Pe piața internațională, dar și locală, în momentul întâlnirii între oferta unei firme românești (dobândă 10% la credite) și una străină (a obținut creditele cu 2%) cine va fi avantajat? Fără comentarii! În realitate, după firmele străine, cei mai mari beneficiari ai acestei inconștiențe antinaționale (nu mă feresc să o spun) sunt băncile (tot străine) care au un profit în România și de șapte-opt ori mai mare decât în zona euro. Să credem teorii ale conspirației? Sau ale slugărniciei, copios interesate, ale conducătorilor? Bulgaria, colega noastră de suferință din Est, va intra în zona euro în 2025. Dar are conducători școliți la Harvard, deștept și patrioți. Noi...

Dan Strutinschi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului N-ai economisit... vine Dan!.
 Vizualizări articol: 314 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
N-ai economisit... vine Dan!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei