Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 206 (8735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă interminabilă

Un mal neasigurat a dus la moartea unui om, în 2016, la Moara. Acum, după 8 ani, prescrierea a ”rezolvat” problemele penale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judecata penală a unui accident mortal de muncă petrecut la Moara, acum 8 ani de zile, a ajuns abia acum la o primă soluție în instanță. Pentru inculpații din dosar era deja clar de ceva vreme că vor scăpa de răspundere prin prescriere, având în vedere intervalul enorm de timp  scurs de la tragedie și până când sentința va deveni definitivă. Ancheta penală a polițiștilor și a procurorilor s-a lungit în jur de 4 ani, iar procesul de la Judecătoria Suceava tot în jur de 4 ani de zile. Evident, nimeni nu va răspunde pentru asta, pentru că așa este în România.

Singura consolare pentru urmașii celui decedat în 2016 este legată de partea de judecată civilă, care nu se prescrie și care probabil că va avea o finalitate. 

 

A murit sub ochii colegilor, după două surpări consecutive 

Patru bărbați lucrau în ziua de 27 iunie 2016 la săpăturile şi montajul conductei de canalizare din comuna Moara. Bărbatul care avea să moară se afla singur pe fundul şanţului adânc de aproximativ 3 metri şi monta ţeava de canalizare, moment în care un mal de pământ de sub asfalt s-a surpat peste el, îngropându-l până la nivelul umerilor. Colegii de echipă au încercat să-l scoată, însă la scurt timp și celălalt mal s-a prăbuşit peste bărbatul de 59 de ani, îngropându-l în întregime.

Cei aflaţi în jurul gropii au sunat de urgenţă la 112, iar un echipaj de descarcerare de la ISU Suceava a acţionat peste două ore pentru a putea extrage corpul neînsufleţit al bărbatului de sub stratul gros de pământ.

Bărbatul care a murit era din Plopeni și lucra pentru firma Tera Kiss SRL Volovăț.

Inginerul de șantier care răspundea de lucrare a declarat imediat după tragedie:

„Am făcut deja aproape 3 kilometri de canalizare în Moara şi nu erau semne de instabilitate a solului. Cred că pe acest segment de canal au mai fost săpături şi am avut de a face cu un pământ de umplutură, a cărui instabilitate a făcut să alunece şi să creeze această nenorocire”, spunea Virgil Harapu, inginer la firma din Volovăţ.

 

Concluzia care a dus la trimiterea în judecată

Acest inginer, Virgil Harapu, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în solidar cu firma care efectua lucrarea. El răspundea de normele de securitate și nu a respectat procedura:

Concluzia procurorului de caz a fost, pe scurt, următoarea:  

”În urma cercetărilor s-a stabilit că atât societatea, în calitate de executant, cât și inginerul de șantier, în calitate de persoană responsabilă de securitatea și sănătatea în muncă la lucrarea de realizare a rețelei de canalizare și a stației de epurare în localitățile Moara Nica și Moara Carp, nu au dispus luarea măsurilor corespunzătoare de sprijinire a malurilor săpăturii (șanțul nu era asigurat cu panouri de protecție), pentru a evita pericolul de surpare a terenului și nici măsurile necesare de a supraveghea corespunzător lucrătorii privind interzicerea accesului în săpătură fără sprijinirea malului, inactivitate ce constituie cauză favorizantă a producerii accidentului de muncă în care și-a pierdut viața un bărbat”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Pare atât de simplu și de clar doar că au trebuit iată 8 ani pentru a se ajunge la o sentință care constată... prescrierea faptei.

În aceste condiții, nici nu se mai pune problema de judecată și de stabilire a vinovăției.   

 

Daune de achitat pentru soția și copiii celui decedat

SC Tera Kiss SRL și inginerul Virgil Harapu au fost trimiși în judecată pentru „ucidere din culpă” și pentru ”neluarea măsurilor de securitate și sănătate a muncii”.

În sentința de vineri, 30 august, a Judecătoriei Suceava s-a constatat încetarea procesului penal pentru ambele infracțiuni, la ambii inculpați, prin intervenirea prescripției. 

Judecătoria Suceava a admis în parte acțiunile civile ale urmașilor celui decedat, respectiv soție și copii.

Aceștia au de încasat despăgubiri între 10.000 și 15.000 de euro, cu precizarea că și această latură civilă a procesului poate fi contestată la instanța superioară, deci nu este încă definitivă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un mal neasigurat a dus la moartea unui om, în 2016, la Moara. Acum, după 8 ani, prescrierea a ”rezolvat” problemele penale.
 Vizualizări articol: 1575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un mal neasigurat a dus la moartea unui om, în 2016, la Moara. Acum, după 8 ani, prescrierea a ”rezolvat” problemele penale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei