Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 206 (8735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cultură și istorie

Legătura specială cu poetul Mihai Eminescu, prezentată de delegația din Dumbrăveni la Congresul Eminescologilor de la Chișinău

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O delegație din comuna Dumbrăveni a fost prezentă, în perioada 31 august – 1 septembrie a.c., la Chișinău, la Congresul Eminescologilor. Din delegație au făcut parte primarul din Dumbrăveni, Ioan Pavăl, directorul Centrului Cultural, Gheorghe Vatamanu, și secretarul comunei, Mihai Chiriac.

În aula Academiei de Științe din Moldova, directorul Gheorghe Vatamanu a înfățișat relația specială pe care comuna Dumbrăveni o are cu poetul Mihai Eminescu. În discursul său, acesta a arătat că părinții poetului, Gheorghe și Raluca Eminovici, locuiau la conacul boierului Costache Balș din Dumbrăveni, atunci când li s-a născut Mihail, cel de-al șaptelea copil. „Mihail avea să fie fascinat ulterior de lumea pe care a descoperit-o în copilăria sa, la curtea moșierului”, a afirmat Gheorghe Vatamanu.

Acesta a arătat că, la scurt timp după moartea poetului, membri ai unei familii boierești din Dumbrăveni au înălțat un monument statuar în centrul satului, în centrul parcului boieresc, „în semn de profundă prețuire față de personalitatea și opera marelui scriitor român Mihai Eminescu”.

„În vara anului 1902, prințul Leon Ghika, urmaș al renumitei familii de boieri Balș, un iubitor de cultură și politician de renume, împreună cu soția sa, principesa Ecaterina (Balș), în urma documentării întreprinse, și cu ceva timp de așteptare după sculptorul Oscar Sphate, ridică un bust din bronz pentru Mihai Eminescu, în semn de omagiu și mărturie peste veacuri. Evenimentul, avându-l în centrul atenției pe omagiat, a fost înnobilat de prezența invitaților cu mare nume din înalta societate de atunci - preotul Vasile Gheorghiu, Oscar Sphate, Cincinat Pavelescu, Petre Grădișteanu, Alex. Davila, Dimitrie Anghel, prințesa și prințul Ghika, Alexandru Vlahuță, I. A. Rădulescu, C.N. Bour, Victor Murariu, Simion Florea Marian, Constantin Berariu, N. Vlaicu, Șt. O. Iosif, L. Tempea, D. Nanu și alții”, a spus Gheorghe Vatamanu.

Bustul lui Mihai Eminescu a fost așezat pe un soclu de piatră, pe care a fost prinsă o placă aurie gravată cu o strofă din poezia „Dintre sute de catarge” și acest monument, „primul într-o localitate rurală, dedicat lui Mihai Eminescu”, după cum afirmă directorul Centrului Cultural din Dumbrăveni, a dăinuit peste ani și „mulți care au îndrăgit opera poetului au trăit momente emoționante de omagiere”.

„Alteța Sa Regina Maria, aflată într-o misiune umanitară în primăvara anului 1917, va fi găzduită la Dumbrăveni de prințul Leon Ghika la conacul boieresc sub streașina căruia, în parc, sta bustul rece de bronz al mentorului său într-ale poeziei”, a spus directorul Centrului Cultural din Dumbrăveni.

Conform acestuia, în anii celui de-al doilea război mondial bustul de bronz a fost ascuns într-o magazie pe motiv că astfel ar fi protejat, iar după terminarea războiului și schimbarea regimului politic „se pare” că ar fi fost topit și folosit la mărirea clopotului bisericii ortodoxe din localitate.

Ulterior ar fi fost mutat și soclul, din centrul parcului în curtea conacului transformat în spital comunal, unde „a stat abandonat lângă șura spitalului”.

„Pentru că a fost sortit să fie o mărturie peste veacuri, nu s-a pierdut și, după revoluția din 1989, preotul Constantin Jaba a reușit în anul 1992 să așeze soclul de piatră, la loc de cinste, în fața Liceului Dumbrăveni, care poartă numele poetului. (...) Timpul a trecut, dar dumbrăvenenii nu au uitat istoria, și memoria colectivă a determinat un grup de inițiativă să înființeze un festival literar anual <Mihai Eminescu> la Dumbrăveni, ca o continuare a ceea ce înaintașii noștri au început în 1902. Grupul a fost format de secretarul primăriei, Mihai Chiriac, ajutat de mine în calitate de consilier local, preotul Constantin Jaba, și sprijinit de academicianul Mihai Cimpoi. La primele ediții au fost invitați și urmașii unchiului poetului  - Ilie Eminovici și cei doi fii din satul Sălageni, comuna Dumbrăveni, care se trag din Ioan Eminovici, unchiul poetului. Începând cu a doua ediție s-a alăturat grupului Ioan Pavăl, în calitate de primar, dând un plus de valoare evenimentului. Așa s-a ajuns la nivelul când personalitățile participante au permis ridicarea evenimentului la rang de festival literar internațional, a cărui desfășurare era prezidată fie de academicianul Mihai Cimpoi, fie de academicianul Eugen Simion”, a afirmat Gheorghe Vatamanu.

Acesta a mai arătat câteva înscrisuri care atestă că Mihai Eminescu s-a născut la Dumbrăveni și a petrecut acolo o parte a copilăriei. „Legătura dumbrăvenenilor cu marele om al literaturii românești, Mihai Eminescu, este una întemeiată și de nebiruit”, a mai spus directorul Centrului Cultural din Dumbrăveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legătura specială cu poetul Mihai Eminescu, prezentată de delegația din Dumbrăveni la Congresul Eminescologilor de la Chișinău.
 Vizualizări articol: 428 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Legătura specială cu poetul Mihai Eminescu, prezentată de delegația din Dumbrăveni la Congresul Eminescologilor de la Chișinău5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei