Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 205 (8734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

31 august 2024

Muzeul „Vama Veche din Bunești, 1800” va fi deschis sâmbătă, când se desfășoară cea de-a doua ediție a Nopții Muzeelor la Sate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 31 august 2024, se va desfășura cea de-a doua ediție a Nopții Muzeelor la Sate, un proiect fără precedent în spațiul cultural european, inițiat și coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), membră a celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO), și cofinanțat de AFCN. Inițiativa a venit ca o completare firească a Nopții Europene a Muzeelor, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), eveniment cultural muzeal desfășurat la nivel internațional, care anul acesta a avut loc în data de 18 mai 2024. Având în vedere succesul de care s-a bucurat în fiecare an acest proiect, Rețeaua Națională a Muzeelor din România a propus publicului, începând din anul 2023, o nocturnă muzeală dedicată exclusiv patrimoniului cultural din spațiul rural românesc.

Ediția de anul trecut a Nopții Muzeelor la Sate a depășit așteptările organizatorilor, atât din punctul de vedere al receptivității publice și a numărului de obiective participante, cât și din punctul de vedere al impactului și al mediatizării naționale.

În apropiere de Fălticeni, la Bunești, sâmbătă, 31 august 2024, între orele 12,00-24,00 va fi deschis Muzeul „Vama Veche din Bunești, 1800”, amenajat în fosta clădire a Vămii din perioada Imperiului austro-ungar, când în satul Bunești era granița Bucovinei cu Regatul. Bătrânii din sat povestesc şi acum cum satul a fost împărțit în două, de un pârâu, de-o parte fiind locuitorii Buneștiului din Regat, iar de cealaltă parte locuitorii Buneștiului din Bucovina. În această clădire a funcționat o bună perioadă de vreme și Primăria Bunești, dar din cauza degradării avansate, acest adevărat monument a fost lăsat în paragină.

„După 4 ani de muncă, am reușit să finalizăm în acest an lucrările de reabilitare a clădirii. Muzeul are aproximativ 300 de exponate vechi și foarte vechi, adunate de la oamenii satului, donate sau cumpărate și cu siguranță vom mai aduna și în anii care urmează”, a declarat Ioan Ștefan, primarul comunei Bunești.

Proiectul Muzeului „Vama Veche din Bunești”a demarat în mandatul edilului Gheorghe Beraru şi a fost continuat de primarul Ioan Ștefan, fiind unul dintre proiectele sale de suflet, ce reflectă trecutul satelor Petia, Uncești, Podeni și Bunești. Multe dintre obiectele expuse au fost adunate de-a lungul anilor de Ion Ștefan, fost muzeograf, astăzi primar la comunei Bunești.

Clădirea este una de patrimoniu, are un aspect deosebit, iar în preajma acesteia au fost amenajate spații verzi. Fiecare încăpere de la parterul clădirii aduce în atenție teme diferite, precum îndeletniciri, tradiții, obiceiuri, istoria locurilor, religia, școala și eroii comunei. Muzeul adăpostește la subsol, unde pe vremuri era arestul, încăperi în care au fost amenajate un vechi atelier de fierărie și unul pentru țesut.        

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzeul „Vama Veche din Bunești, 1800” va fi deschis sâmbătă, când se desfășoară cea de-a doua ediție a Nopții Muzeelor la Sate.
 Vizualizări articol: 564 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muzeul „Vama Veche din Bunești, 1800” va fi deschis sâmbătă, când se desfășoară cea de-a doua ediție a Nopții Muzeelor la Sate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei