Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 205 (8734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În Consiliul Local Suceava

Blocadă politică la proiectele inițiate de primarul Ion Lungu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ședința Consiliului Local Suceava de la finele lunii august a scos în evidență formarea unor noi raporturi de forțe politice, care au respins sau blocat temporar mare parte dintre proiectele inițiate de primarul Ion Lungu. Și o vor face, cel mai probabil, și la ședința din septembrie, ultima din mandatul actualilor aleși locali, dintre care o mică parte se vor regăsi în viitoarea structură deliberativă și executivă.

Situația a devenit evidentă chiar de la primele proiecte de hotărâri supuse discuțiilor, respinse una după alta, de la acordarea sumei de 9.000 de lei pentru editarea unei reviste de către Asociația Cultul Eroilor, până la situații inexplicabile, cum ar fi vânzarea a trei apartamente ANL către cei care au stat în chirie acolo mai mult de cinci ani, conform legii, ori aprobarea amenajamentelor pastorale.

Din cele 29 de proiecte la care inițiator a fost primarul Ion Lungu, mai mult de jumătate au fost respinse sau retrase de inițiator, în condițiile în care era clar că nu vor fi aprobate, celelalte fiind votate ”pentru” de 1-3 persoane, de la caz la caz, iar restul voturilor, de la PNL, PSD, PMP și USR, fiind negative (”contra” sau abținere).

De altfel, președintele de ședință, Ioan Dan Cușnir, a transmis un avertisment în acest sens, în prima parte a ședinței, reiterând cerințele formulate la ședința anterioară, ca primarul să se ocupe doar de funcționarea aparatului administrativ până la finele mandatului, fără să mai aibă inițiative care să implice cheltuirea banului public sau demararea de noi investiții.

”În ce calitate îmi cereți să nu mai fac nimic? Eu sunt primar al Sucevei până în ziua în care Vasile Rîmbu depune jurământul de credință și am dreptul legal să iau orice inițiativă”, i-a spus Lungu lui Cușnir, vizibil enervat de ”condițiile” puse de liderul consilierilor PSD.

Răspunsul acestuia a fost că vorbește în calitate de cetățean, iar principiul pe care vrea ca Ion Lungu să îl aplice până la final de mandat este ”de a nu angaja cheltuieli din banul public...”

De altfel, Ioan Cușnir a justificat respingerea mai multor proiecte, inclusiv rectificarea bugetară propusă de edil, prin faptul că Primăria Suceava are datorii neplătite în valoare de 23 de milioane de lei la diverși furnizori de servicii, arierate de 4,6 milioane de lei, dar un milion de lei dobânzi și penalizări pentru neplata la timp a facturilor.

”Vă rog pe fiecare în parte să analizați dacă este o prioritate sau trebuie să lăsăm viitoarea administrație să-și construiască o strategie referitoare la direcția în care merge municipiul Suceava”, a spus președintele de ședință, ca argument final, când s-a discutat și s-a respins alocarea unei sume de 500.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la Seminarul Teologic, dar și creșterea cu peste un milion de lei a devizului de lucrări la parcarea publică care este în curs de amenajare în zona Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou.

Printre proiectele care au fost respinse în cadrul ședinței de Consiliu Local de la finele lunii august se numără intrarea în legalitate a unui garaj din Burdujeni, folosit ca depozit de către o firmă, dar și acordarea unei suprafețe de 150 mp din terenul administrației locale unei firme care intenționează să construiască un bloc turn, cu 10 etaje, pe o suprafață de numai 450 mp.

Alte proiecte respinse au fost cele de concesionări, actualizările statului de funcții de la Primărie și transformarea unor posturi de la Teatrul ”Matei Vișniec”, acordarea sporurilor de 15% la salariile personalului de la Creșa Nr. 1 pentru ”condiții de muncă periculoase sau vătămătoare”, dar și asocierea Primăriei cu firma care construiește ansamblul de blocuri turn din spatele Stadionului Areni, în vederea refacerii infrastructurii stradale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blocadă politică la proiectele inițiate de primarul Ion Lungu.
 Vizualizări articol: 1352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Blocadă politică la proiectele inițiate de primarul Ion Lungu2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei