Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 30 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 204 (8733)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

N-ai economisit... vine Dan!

Un subiect care revine periodic în dezbaterile publice neoficiale (sfada la cârciumă numită elegant!) este legat de independența economică sau, cum se spunea până în 1990, "societatea (socialistă?) multilateral dezvoltată": independența economică este văzută de cei care o clamează (total fals!!) ca dezvoltarea tuturor ramurilor și subramurilor economiei și țara să producă, cum metaforic se exprimă nostalgicii, "de la scobitori până la locomotive". Acoperirea tuturor necesităților din producția proprie, specifică feudelor medievale, a fost urgent necesară în URSS după Revoluția din octombrie, că țara era supusă unui embargou total (nu ca acum). Cu imensele sale resurse și cu furtul masiv de tehnologie din vest, Rusia bolșevică a reușit să-și asigure o bună parte din necesitățile economiei, neglijând pe cele ale populației care chiar murea de foame la propriu (vezi Holodomor-ul). Comuniștii români și în primul rând Ceaușescu au preluat această teză, deși România nu era nici pe departe în situația URSS-ului interbelic. Cred că tovarășii din România au fost înspăimântați de o extindere a CAER (planul Valev?!), care prevedea sarcini specifice fiecărei țări din "lagărul socialist", țării noastre revenindu-i, după dorința Moscovei, un rol periferic de furnizor de materii prime și alimente. Spre exemplu, se pare că România trebuia să contribuie la construcția unui autoturism CAER cu tapițeria. Până la urmă, tot la exportul de alimente și produse industrializate la prețul sub cheltuielile de fabricație am ajuns (dumping), dar asta datorită ideii absurde de a produce totul în țară. Dar am scăpat de poziția de "gubernie economică" a URSS, ca și celelalte state "surori" comuniste (mai mult datorită lor am reușit).

După Revoluție, mai precis după schimbarea de anvergură de după 1996, România a început demersurile pentru o nouă integrare, cea în UE. Și acest parcurs s-a efectuat fără "ajutorul frățesc" al tancurilor americane (pe care bunicii le așteptau după război!). A fost dorința unor politicieni adevărați (aș îndrăzni să-i numesc "oameni de stat", specie dispărută acum) și în urma unui consens cvasigeneral al românilor. Aderarea la UE și NATO le consider cele mai bune opțiuni strategice pentru România. Înjurați-mă! În actuala alianță politică economică (UE) integrarea cuprinde producția, circulația monetară (chiar moneda unică), dispariția barierelor vamale (piața unică) etc. Deși trebuie să respectăm regulile "clubului" (unele extrem de birocratice), avantajele sunt imense. Am început, benevol, cu "industriile periferice" (textile, subansamble, produse din lemn etc.) și odată cu atragerea investitorilor "adevărați" (nu cei din est și lumea arabă) am început să devenim un competitor respectat pe piața auto, IT etc. Economia funcționează (nu și cea cu capital de stat) fără ordine de la Bruxelles sau Berlin. Iar locul nostru într-o economie europeană, pusă în poziția de a concura cu cele americană și chineză, începe să fie conturat. Integrarea României, ca și a celorlalte state europene în UE, se face în funcție de resurse materiale și umane, poziție geostrategică (la Marea Neagră), dar și de modulul în care știm să ne valorificăm atuurile pe plan legislativ și administrativ (legi clare și stabile, birocrație eficientă). Birocrația și legislația sunt clar în urmă.

Într-o lume a schimbărilor foarte rapide datorate progresului tehnologic, dar și a atacurilor la adresa stabilității planetare (Ucraina, Orientul Mijlociu), integrarea economică, politică, militară sau diplomatică este absolut necesară, deși presupune o cedare din suveranitatea în accepțiunea clasică! Real, dar preferabil incontestabil!! "Splendida neutralitate" a dispărut! Și economia autarhică!

Dan Strutinschi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului N-ai economisit... vine Dan!.
 Vizualizări articol: 477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
N-ai economisit... vine Dan!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei