Situație desprinsă parcă din filmele de comedie proastă în Suceava. Oamenii care își achiziționează mașini second-hand din străinătate sunt blocați la mantinelă de la începutul acestei săptămâni în tentativa de a-și înmatricula autovehiculul. Și totul din cauza unei ștampile, pe care cei de la Serviciul Permise și Înmatriculări o solicită proprietarului mașinii și care ar trebui obținută de la Primăria Suceava. Numai că reprezentanții administrației locale sucevene refuză să aplice acea ștampila în lipsa unei cărți de identitate a mașinii.
S-a ajuns în această situație ridicolă în urma unui audit al Direcției Generale de Permise și Înmatriculări, care a recomandat existența acestei ștampile. Acest lucru era stipulat într-un ordin emis încă din 2006, dar care nu se aplica.
În baza acestei recomandări, reprezentanții Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava le-au transmis proprietarilor de mașini second-hand cumpărate din străinătate că eliberează numere roșii pentru circulație doar dacă acel contract de vânzare cumpărare pentru autovehicul are ștampila Primăriei.
Numerele roșii sunt necesare pentru circulația temporară pe drumurile publice până la efectuarea verificărilor de la Registrul Auto Român, instituție care eliberează cartea de identitate cerută de primărie pentru a aplica ștampila.
Cei de la Primăria Suceava se prevalează de prevederi din Codul Fiscal, care nu permit aplicarea acelei ștampile până când nu există și cartea de identitate a autovehiculului.
Un cerc vicios căruia îi cad victime oamenii de bună-credință, care aduc mașini pentru care plătesc taxe și impozite.
Singura variantă ar fi aceea ca mașinile să fie duse la RAR pe platformă, dar asta înseamnă că autovehiculul abia cumpărat nu poate fi utilizat, ci stă imobilizat. În plus, transportul mașinii la RAR pentru inspecție înseamnă costuri suplimentare pentru cei care și-au achiziționat autovehicule second-hand din străinătate.
Șoferii reclamă că se lovesc de această problemă doar când vine vorba de Primăria Suceava, nu și când la mijloc sunt alte primării din județ sau din țară.
Am discutat și cu reprezentanții Prefecturii Suceava pe marginea acestui subiect. Subprefectul Florin Sinescu a recunoscut că situația este îngreunată cumva artificial, dar a precizat că se lucrează la acel ordin al Direcției Generale de Permise și Înmatriculări care să modifice anumite prevederi, iar proprietarii de mașini să nu mai fie puși în situații de acest fel când vine vorba de operațiunea de înmatriculare.
Florin Sinescu a înaintat ca dată de rezolvare a acestei probleme prima decadă a lunii septembrie, ceea ce înseamnă că momentan lucrurile rămân nerezolvate.