Dacă pesta porcină africană este deja o problemă cunoscută, care a afectat și afectează populația de porci din toată România și din toată lumea în general, mai nou autoritățile sanitar-veterinare de la noi s-au trezit cu o nouă problemă serioasă.
Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală care afectează oile și caprele și care a fost specifică multă vreme doar Asiei și Africii.
Primele cazuri din Europa au apărut acum câțiva ani, în Bulgaria, iar de luna trecută s-au confirmat primele cazuri și în România, în Tulcea.
Din păcate, acum, în august, la doar ceva mai mult de o lună de la primul focar confirmat, în România sunt peste 60 de focare, cele mai multe concentrate în Tulcea și Constanța. Focare s-au înregistrat însă și în Timiș și Ialomița, un semn al extinderii bolii.
În județul Suceava, pesta micilor rumegătoare nu s-a manifestat, dar alerta este majoră.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, ne-a declarat că s-au făcut instruiri cu medicii veterinari, care trebuie să le prezinte mai departe crescătorilor de ovine și caprine măsurile minime de protecție și să verifice în paralel și starea clinică a efectivelor din exploatații.
Suceava este un județ cu efective medii de oi și capre la nivel național. Undeva la 230.000 de oi și 15.000 de capre sunt crescute în județ, evident cifra vizând efectivele înregistrate oficial.
Ca reprezentant al Autorității Naționale Sanitar Veterinare în delegațiile de anul trecut ale României în Maroc și în alte țări care cumpără masiv miel, doctorul dornean Sorin Mihai Voloșeniuc a explicat cât de delicată este situația: ”Este o lovitură grea, parte din țările din Europa au suspendat exportul de la noi, în timp ce alte livrări mari care trebuiau să plece pe mare sunt suspendate”.
Piața de export carne de oaie a atins anul trecut 600 de milioane de euro, iar anul acesta urma să ajungă la 800 de milioane de euro, cu potențial de creștere spre un miliard de euro.
În urma acordului încheiat cu Marocul, în 2024 urmau a fi trimise în jur de 10 vapoare cargo cu miei vii, cu 20.000-30.000 de capete per transport.
Acesta era doar tratatul cu Maroc, mai existând și altele promițătoare.
Crescătorii de oi și capre din județul Suceava sunt sfătuiți de doctorul Voloșeniuc să nu cumpere efective noi în această perioadă, iar dacă e nevoie neapărat, să o facă doar după examinarea clinică a acestora de către un medic veterinar și cu instaurarea unei carantine de 21 de zile.
Nu sunt recomandate nici schimburile sau împrumuturile de animale și se recomandă insistent dezinfectarea corectă mașinilor de transport animale.
Semnele clinice ale bolii sunt tuse, diaree, dificultăți de respirație, bot și nări uscate și crăpate, secreții nazale și oculare și febră.
În cazul apariției unor suspiciuni, crescătorii sunt rugați să anunțe imediat un medic veterinar.
La capre, mortalitatea este de 70%, iar la oi de peste 50%.
Pentru pesta rumegătoarelor mici tratamentul este doar simptomatic, supraviețuirea depinzând de rezistența animalului.