Personalitate distinctă în peisajul artei contemporane, un artist plastic ale cărui viață, activitate și creație nu mai au nevoie de prezentare, Radu Bercea va fi omagiat la împlinirea vârstei de 85 de ani. Ajuns la venerabila vârstă, artistul humorean a ales să-și petreacă acest moment unic așa cum a știut el întotdeauna mai bine, în cadrul unei frumoase expoziții purtând simplu denumirea de Expoziție de Pictură, înconjurat de prieteni și de publicul iubitor al creației sale. Evenimentul se va derula vineri după-amiază, începând cu ora 15.30, în cadrul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, la Gura Humorului.
Am tresărit de fiecare dată de-a lungul anilor laatmosfera plină de culoare și valoare artistică creată de lucrările artistului Radu Bercea pe simezele diferitelor spații expoziționale, de la ulei pe pânză la stilul personal deco-art, de la acuarelă, grafică, la portrete și caricatură, toate definind un tot unitar al unei personalități creatoare prolifice și inconfundabile. Lucrările sale au arătat întotdeauna viața reală, cu trăirile pline de dragoste ale artistului, transpuse cu ajutorul penelului în perpetue încântări ale ochiului și sufletului deopotrivă.
O viață dedicată artei, în pofida destinului nemilos al artistului
Născut în nordul Bucovinei, pe tărâmuri pline atunci de zbuciumul persecuțiilor, Radu Bercea a ales calea artei în universitatea ieșeană. Neacceptând ideologia comunistă criminală a epocii, el a fost arestat și condamnat la 20 de ani de închisoare, executând 5 ani în coloniile de muncă de la Canal.
Reîntors spre țelurile sale de viață și sprijinit de o opțiune profundă pentru sacru, călăuzit fiind de Dumnezeu în toate demersurile sale, el s-a întors cu entuziasm spre civilizația autentică, creând de-a lungul anilor un univers vizual fără limite. Lucrările sale au ajuns în muzee și galerii, precum și în colecții particulare din întreaga lume, meritele sale neîntârziind să fie răsplătite cu premii și diplome.
Radu Bercea este un creator prolific, care a traversat diferite stiluri pe care și le-a însușit, dar la care primează stilul său personal, creat în nenumărați ani de muncă. Ne-a așteptat întotdeauna în expozițiile sale cu emoția celui care se prezintă la examen, având lucrări originale, inovative în domeniul decorativului. Am admirat la Radu Bercea piese decorative realizate din amestec de gleturi și chituri, care confereau o palpabilitate tridimensională, sau lucrările în acuarelă, care reprezintă o preocupare constantă a autorului. Pasiunea de o viață pentru caricatură, într-o formulă de grafică deosebită, s-a reflectat de-a lungul timpului în publicații umoristice, în valoroase și pline de umor ilustrări de carte sau în expoziții de mare savoare, cu toate purtând semnătura artistului Radu Bercea. Și-a surprins publicul cu expoziții ieșite din tiparul obișnuinței creației pictorului și graficianului, prin studiul și parcurgerea unui ritual sau a meditației simbolisticii ”Mandala”, sau prin căutările sale artistice care au adus pe simeze lucrări care prezintă un studiu de expresivitate a mișcării corpului feminin, în expunerea ”Limbajul corpului uman”.
Artistul Radu Bercea a expus pretutindeni, răspunzând cu dragoste și generozitate prin intermediul unor gesturi de donație, care i-a bucurat atât de mult pe oameni de-a lungul timpului. A oferit o lecție de viață tinerei generații, fiind omagiat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, la Colocviul Seniorilor ”Viață trăită frumos în Hristos”.
I-a avut aproape pe iubitorii de artă din toate generațiile, de la tineri liceeni, la cei a căror vârstă a adunat experiența aprecierii unei arte de calitate. Radu Bercea este un artist constant, un om care poate aborda cu aceeași abilitate pictura, grafica, sculptura, ceramica, sau tehnici inovative abordate doar de domnia sa, de aceea el reprezintă astăzi exemplul disocierii vârstei de bătrânețe. El va împlini frumoasa vârstă de 85 de ani, dar va rămâne Veșnicul Tânăr Radu Bercea.
Un astfel de exemplu al izbăvirii prin artă, un nume de referință în mediul artistic local şi naţional, Radu Berceava fi sărbătorit vineri la Gura Humorului, unde creația sa va fi prezentată publicului de profesorii Constantin Bulboacă și Ioan Ițco, în cadrul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina.