Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 203 (8732)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Prin POIM și PDD

ACET implementează cel mai amplu proiect de investiții în infrastructura de apă și apă uzată din județul Suceava, de 275 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În 14 localități din județul Suceava - cinci municipii, patru orașe și cinci comune, sunt în curs de implementare investiții de 275 milioane de euro în infrastructura de apă potabilă și canalizare.

Este vorba de municipiul Suceava, municipiul Fălticeni, municipiul Câmpulung Moldovenesc, municipiul Rădăuți, municipiul Vatra Dornei, orașul Dolhasca, orașul Salcea, orașul Siret, orașul Vicovu de Sus, comuna Marginea, comuna Mitocu Dragomirnei, comuna Putna, comuna Sucevița și comuna Șcheia.

„Acesta este cel mai amplu proiect de investiții în infrastructura de apă și apă uzată din județul Suceava, din ultimii 30 de ani, având în vedere volumul și complexitatea lucrărilor propuse, dar și aria de implementare”, a spus Ștefan Groza, directorul ACET Suceava, care este beneficiarul finanțării proiectului și autoritatea responsabilă de implementarea acestuia.

Proiectul, cu stadiul actual de implementare, a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă la care au participat cei care se ocupă de implementarea proiectului, în frunte cu directorul ACET, Ștefan Groza, directorul POIM ACET, Radu Chisăliță, vicepreședintele Consiliului Județean Vasile Tofan, în calitate de președinte al Asociației Județene de Apă și Canalizare, directorul firmei de consultanță EPTISA, Constantin Alexandrescu, primarii localităților beneficiare ale investițiilor, dar și reprezentanții constructorilor și prestatorilor din cele 30 de contracte de lucrări, 3 contracte de servicii și 9 contracte de furnizare echipamente.

„Valoarea inițială a proiectului a fost de 241 de milioane de euro, ulterior fiind suplimentată până la 275 de milioane de euro prin actualizarea devizelor. Este un proiect complex și cuprinde dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare și stații de epurare în 14 aglomerări urbane și rurale. Nu a fost ușor. Pentru acest tip de proiecte foarte greu se obține finanțare, iar implementarea lui durează cam 10 ani. Noi l-am început în 2015. Sunt probleme foarte mari cu infrastructura de apă și canalizare din România. Mai mult de 50% din populație nu are acces la servicii de apă-canalizare, de aceea sunt foarte importante astfel de proiecte, care aduc un plus de civilizație și sănătate”, a spus Ștefan Groza, care consideră că sunt șanse să fie pus în practică tot ce și-au propus în proiect, până în 2027 (inclusiv).

Principalul impediment în realizarea lucrărilor este unul surprinzător.

„Dacă la primele proiecte nu aveam bani de cofinanțare, acum avem și bani, și finanțare, dar nu avem forță de muncă”, a spus directorul ACET, informația fiind întărită de toți cei prezenți, autorități și antreprenori deopotrivă, care spun că ar fi avut nevoie de 3.000-4.000 de specialiști, în diferite domenii.

Pentru a demonstra complexitatea proiectului, directorul firmei de consultanță EPTISA a făcut o prezentare a acestuia, sub o altă formă: „În final vor fi instalate 720 de km de conducte de apă și canalizare. Este distanța între Suceava și Sibiu, dus-întors. Iar din 5 în 5 kilometri trebuie să te oprești și să mai faci o stație de captare, o stație de pompare, o stație de epurare, un branșament...”

Rezultatul final nu e deloc neglijabil însă - 43.000 de gospodării noi branșate la apă și canalizare, cu grad de conectare de 98% în aglomerările menționate.

 

Obiectivele și rezultatele așteptate ale celui mai mare proiect din județul Suceava

Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Suceava” este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 (etapa I), dar și din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027 (etapa a II-a).

Printre obiectivele specifice se numără îmbunătățirea calității apei potabile furnizate populației, creșterea nivelului de branșare a locuitorilor la rețelele publice de alimentare cu apă, îmbunătățirea capacității echipamentelor/stațiilor, prin modernizarea sau înlocuirea acestora, reducerea pierderilor fizice de apă și îmbunătățirea sistemului de detectare a pierderilor, creșterea gradului de racordare a populației la rețelele publice de canalizare, creșterea nivelului de colectare și de epurare a apelor uzate, îmbunătățirea capacității de gestionare a nămolurilor de epurare rezultate, îmbunătățirea calității efluentului și reducerea riscurilor asociate poluării apelor subterane și de suprafață.

Rezultate așteptate ale proiectului sunt îmbunătățirea calitativă și dezvoltarea durabilă a serviciilor publice de alimentare cu apă potabilă și a serviciilor de canalizare; întărirea capacității companiei de apă ACET SA de operare și de monitorizare a infrastructurii de apă și apă uzată, inclusiv prin dezvoltarea sistemelor GIS și SCADA deja existente; creșterea siguranței în exploatare a instalațiilor aferente sistemelor de alimentare cu apă și de colectare/epurare a apelor uzate.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1.316.922.589 lei, din care valoarea totală eligibilă aferentă celei de-a II-a etape de implementare a proiectului, recent demarată, se ridică la 1.246.103.015,54 lei.

Fondurile necesare pentru realizarea investițiilor incluse în proiect sunt alocate din multiple surse de finanțare, principala fiind fondurile UE, urmată de bugetul de stat, fondurile proprii ACET (inclusiv credite), dar și bugetele autorităților locale implicate în proiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ACET implementează cel mai amplu proiect de investiții în infrastructura de apă și apă uzată din județul Suceava, de 275 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 1616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
ACET implementează cel mai amplu proiect de investiții în infrastructura de apă și apă uzată din județul Suceava, de 275 milioane de euro3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei