Municipiul Suceava se numără printre primele trei localități din țară care vor înființa păduri urbane cu fonduri din PNRR, având semnate deja contractele de finanțare.
Pădurea urbană va fi constituită prin plantarea a 45.000 de pini, a unui amestec de 90.000 de cireşi, mălini, vişini turcești şi frasini, precum şi a unui mix de 45.000 arbuşti de lemn câinesc, corn, sânger şi păducel.
Terenul care va fi împădurit are o suprafață de 57.518 mp (aproape 6 hectare).
"Îi felicit pe primarii din Suceava, Murfatlar şi Buzău pentru că îşi înzestrează comunităţile cu noi <plămâni verzi>, care să le asigure locuitorilor un aer mai curat şi să reducă efectele poluării! Sunt bucuros că tot mai multe terenuri, inclusiv unele aflate acum în stare de degradare, se transformă în păduri urbane, care pot absorbi cantităţi mai mari de dioxid de carbon şi pot aduce un plus semnificativ în ceea ce priveşte calitatea aerului din oraşe şi municipii", a transmis ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Programul prin care se finanţează plantarea de mini-păduri în oraşele României este deschis până la sfârşitul anului, iar suma totală acordată prin PNRR este de 30 milioane euro.
„Sper ca din toamnă să trecem la plantări. Astfel va creşte suprafaţa spaţiilor verzi din municipiul Suceava, iar pe de altă parte vor fi stopate alunecările de teren din zona staţiei electrice de 110 KV”, spune primarul Ion Lungu, care a semnat la Ministerul Mediului contractul de finanţare a proiectului „Pădure urbană pe Dealul Mănăstirii din Burdujeni-sat”.
Valoarea totală a proiectului este de 2,71 de milioane de lei, finanţarea nerambursabilă fiind atrasă prin Componenta C2 – Păduri şi protecţia biodiversităţii, din PNRR. Termenul limită de implementare este 30 iunie 2026.
În cadrul proiectului demarat de Primăria Suceava în asociere cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, mai exact cu Mănăstirea Teodoreni, în preajma căreia va fi pădurea urbană, urmează a fi plantați în total 180.000 de puieţi de arbori și arbuști.