„Hora de la Forăști - 50”, ediție jubiliară, „o adevărată carte de vizită a comunei”, după cum a spus primarul Brăduț Avrămia, s-a bucurat de succes. Evenimentul, considerat cea mai longevivă acțiune culturală din județul Suceava, s-a desfășurat duminică, 25 august 2024,la Căminul Cultural Forăști. Spectacolul aniversar, la care au participat zece artiști de top din șapte zone folclorice: Ardeal, Banat, Oltenia, Gorj, Basarabia, Moldova și Bucovina, a fost prezentat de Mihaela Zîna Bârsan, inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”.
Hora de la Forăști a fost deschisă de Fanfara din localitate, coordonată de Alin Nicolau. Edilul comunei Forăști, Brăduț Avrămia, a premiat 13 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie și a acordat două titluri de Cetățean de onoare: profesorului univ. dr. hab. Radu Ivanov și profesorului univ. dr. Nicu Gavriluță. „Sunt extrem de emoționat, dar și fericit în același timp, pentru faptul că am ajuns la cea de-a 50-a ediție a evenimentului, devenit carte de vizită pentru comuna noastră. Indiferent de vremurile pe care le trăim, avem datoria față de înaintații noștri să ducem mai departe ceea ce ne-au lăsat ei, să ne educăm copiii și nepoții în spiritul tradițiilor și obiceiurilor românești. Sunt destule influențe venite din afară, care nu au de-a face cu noi, și de aceea trebuie să ne promovăm și mai mult ceea ce ține de identitatea noastră”, a transmis primarul comunei Forăști, Brăduț Avrămia.
- Caravana „10 pentru folclor”
La deschiderea oficială, alături de primarul Brăduț Avrămia au fost prezenți deputatul Mirela Adomnicăi, subprefecții Cristian Șologon și Florin Sinescu, consilierul județean Iulian Darabă și primarul comunei Baia, Maria Tomescu. Oficialitățile prezente la eveniment și-au arătat „respectul și aprecierea față de cea mai longevivă manifestare din județul Suceava”.
„Este impresionant faptul că ați ajuns la cea de-a cincizecea ediție. Vă felicit pentru că ați perpetuat această tradiție frumoasă și, în fiecare an, vă reuniți. Tradițiile creează punți între generații, unesc oamenii și întăresc prieteniile”, a spus deputatul Mirela Adomnicăi.
Pe scena amenajată pentru „Hora de la Forăști” au urcat membrii Caravanei „10 pentru folclor”: inițiatoarea proiectului, Mihaela Bârsan, poliinstrumentistul Leonard Zamă și interpreții vocali veniți din șapte zone folclorice ale țării: Florin Boita, Ovidiu Homorodean, Loredana Streche, Beatrice Băndoiu, Nicu Mîță, Ancuța Corlățan, Grigore Gherman, Dan Doboș și Sorin Filip.
Un moment emoționant a avut loc la finalul recitalului lui Ovidiu Homorodean, care și-a sărbătorit ziua de naștere pe scena de la Forăști. Artistul din Sibiu a fost felicitat de edilul din localitate și de colegii din cadrul proiectului „10 pentru folclor”, care i-au dăruit tortul preferat de la Cofetăria Ambianța, un portret realizat de artistul Traian Seserman și un platou de lemn personalizat, de la Platouri sucevene din Râșca.
- Bermas, „regina blondă a Bucovinei”, la Forăști
„Spectacolul de la Forăști a fost unul complet: muzică tradițională oferită de vestita Fanfară din Forăști, tinere talente locale și artiști foarte valoroși veniți din Ardeal, Banat, Oltenia, Gorj, Basarabia, Moldova și Bucovina. Le mulțumesc din suflet colegilor mei care au venit din toate colțurile țării, domnului primar Brăduț Avrămia, pentru colaborarea extraordinară pe care o avem de mai mulți ani, și publicului foarte cald și primitor din Forăști. Am scris, împreună, o poveste frumoasă, demnă de aniversarea celor 50 de ani de existență a Horei de la Forăști”, a spus Mihaela Zîna Bârsan.
Organizatorii au spus că aniversarea a 50 de ani de la înființarea Horei de la Forăști a coincis cu aniversarea a 50 de ani de existență a celebrului brand sucevean de bere, Bermas. „Regina blondă a Bucovinei”, SC Bermas SA a avut un stand foarte atractiv la Forăști, de unde spectatorii au putut să aleagă sortimentul preferat de bere pe toată durata spectacolului. Evenimentul „Hora de la Forăști - 50” a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Forăști.