Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava a obținut recent diplome și medalii de aur la un concurs internațional desfășurat în Croația.
Sucevencele au participat, în perioada 23-28 august 2024, la Chorus Inside Croația, în Rovinj, o competiție internațională de muzică corală, organizată de Chorus Inside, renumită și apreciată organizație din acest domeniu.
„Fetele de aur” de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava, după cum a transmis inspectorul de arte, prof. Loredana Ceică, de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava,adaugă două mari premii în palmares - Diploma de Aur și, totodată, cu cel mai mare punctaj, Medalia în calitate de câștigători ai categoriei Traditional Music - Authentic Folk Singing, și Diploma de Aur la categoria Profane Polyphonical Music.
Corala de fete, dirijată de preotul profesor Lucian Tablan-Popescu, a fost însoțită în Croația de directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. Dan Popescu. Printre cele 52 de persoane care s-au deplasat se numără talentatele eleve ştefaniste - membre ale coralei, alături de pr. prof. dirijor Lucian Tablan-Popescu, prof. Valentina-Maria Tablan-Popescu, prof. Grigoreanu Sofia,prof. Savin-Giosan Maria și prof. Ioana Camară. Acompaniamentul la pian a fost asigurat de Medeea Bichir, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” Suceava. Din punct de vedere organizatoric, coriștii apreciază implicarea elevei Nicoleta Florescu, manager al Coralei de fete „Ciprian Porumbescu”.
- Repertoriu
Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” a impresionat juriul internațional de la competiția din Rovinj cu un repertoriu bogat, care însumează opt melodii, după cum a stipulat regulamentul concursului la cele două categorii la care s-au înscris, și anume: Profane Polyphonical Music, la care a interpretat Adiemus – compozitor Karl Jenkins, un amestec deosebit de melodii africane-tribale și celtice; Bohemian Rhapsody, în aranjamentul lui Mark Brymer, melodie de mare complexitate, având o clară structură a unei mini-opere. „Pășind pe plaiuri încărcate de cultură și lirism, coriștii păstrează aceeași notă și se îndreptă către marele compozitor Tudor Jarda cu al lui magic colind Mă luai, luai. Recitatul sucevenilor din concurs, la această categorie, s-a încheiat cu Sârba-n căruță, compozitor – Gheorghe Danga. La categoria Traditional Music - Authentic Folk Singing, tinerele coriste au interpretat Fata Ardeleană - compozitor Achim Stoia; Răsunetul Ardealului - compozitor Ion Vidu, solist - prof. Valentina Tablan-Popescu; Brâul Amestecat - Pretorian Vlaiculescu şi Iac-aşa - Simeon Nicolescu”, după cum a explicat pr. prof. dirijor Lucian Tablan-Popescu.
- „Concertul Prieteniei”
În cadrul concursului din Croația au participat coruri din întreaga lume: Polonia, Taiwan, Brazilia, Ungaria, Italia și Georgia. Au fost, în total, 16 coruri în competiție. În perioada desfășurării Concursului-Festival, Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la Concertul Prieteniei, concert desfășurat în Biserica „Sfânta Eufemia”, și la parada desfășurată în Piața Centrală.
Corala care poartă numele marelui compozitor Ciprian Porumbescu a interpretat „Tatăl Nostru”, în varianta marelui compozitor, solişti: Nicoleta Florescu și Ioana Budui. Repertoriul a cuprins, de asemenea, Doina - aranjament pr. prof. Lucian Tablan-Popescu, solist: prof. Valentina Tablan-Popescu.
Delegația suceveană aduce alese mulțumiri sponsorilor constanți: Egger, Darex, Souvlaki Yanaki, JIC, La căruța cu plăcinte, Termohabitat SRL.
Cunoscută pentru performanțele deosebite obținute de-a lungul anilor, Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” face parte din topul celor mai bune ansambluri corale pe voci egale din Suceava. Mai mult, specialiștii susțin că sucevenii sunt printre cei mai buni din regiunea Moldovei.