Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 200 (8729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

A XIX-a ediție

„Sărbătoarea Roadelor” la Solonețu Nou - cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de persoane îmbrăcate în frumoase costume tradiționale poloneze, cu coșuri încărcate cu roadele pământului, ornate cu frumoase flori, o slujbă de mulțumire și de sfințire a coroanelor și roadelor, oaspeți de seamă din Polonia și din România, dar și o mulțime de bunătăți gătite cu pricepere și oferite spre gustare celor dornici sunt doar câteva dintre elementele unei sărbători aparte din Bucovina multietnică.

Solonețu Nou - cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi, a găzduit sâmbătă, 24 august, cea de-a XIX-a ediție a „Sărbătorii Roadelor - Dozynki”.

Sărbătoarea se organizează în semn de recunoștință față de Dumnezeu pentru roadele de peste an, pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp, precum și pentru roadele culese.

Evenimentul organizat de Uniunea Polonezilor din România împreună cu Parohia Romano-Catolică „Coborârea Duhului Sfânt” s-a remarcat, ca de obicei, prin pregătirile deosebite.

Înalții oaspeți au fost așteptați la intrarea în localitate de o banderie de cai – călăreți și căruțe trase de cai, cu tineri îmbrăcați în straie populare și cu fel de fel de ornamente la atelaje și chiar la harnașamentele cailor.

Deputatul Ghervazen Longher s-a aflat într-unul dintre atelaje, mergând împreună cu oaspeții care erau așteptați la biserica din centrul localității, unde frumoase decorațiuni specifice sărbătorii roadelor, realizate cu multă imaginație și umor, de foarte multe ori, erau răspândite împrejur, stârnind curiozitatea tuturor participanților.

”Sărbătoarea Roadelor” a început la ora 11.00 cu o Sfântă Liturghie solemnă, prezidată de mons. Stelmach Kazimierz, delegatul Provincialului Congregației Misionarilor Sf. Vincențiu de Paul, în cadrul căreia a avut loc sfințirea coroanelor și a roadelor, frumos prezentate de delegații ale comunităților polone din Bucovina. Spațioasa biserică ce răsuna de cântecele la orgă și de vocile credincioșilor s-a dovedit neîncăpătoare pentru un număr așa mare de participanți la sărbătoare.

La ora 13.00, când clopotele au marcat finalul Liturghiei, pe ritmurile fanfarei, mulțimea adunată, în care se remarcau frumoasele costume tradiționale ale comunităților etnice, s-a îndreptat către Casa Polonă din Solonețu Nou, unde erau așteptați cu o mulțime de bunătăți etalate la standuri de gospodine din localitățile cu populație poloneză, atât din Suceava, cât și din alte județe, ba chiar și de peste hotare.

Pe lângă mâncare bună și răcoritoare, cei prezenți au avut ocazia să se înscrie la tradiționala tombolă, care a fost foarte căutată, dar și să se bucure de numeroase momente artistice. Invitat special al acestei ediții a fost Fanfara din localitatea Koziegłowy – Polonia, dar frumoase concerte au susținut și ansamblurile „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, grupurile de copii din Cacica și Moara, dar și oaspeți din Ucraina și Polonia.

Alături de comunitatea poloneză din România și de participanții la Zilele Culturii Polone au fost prezenți Consulul Republicii Polone în România, Artur Tarasewicz, ministrul Andrzej Dera de la Cancelaria Președintelui Republicii Polone, senatorul Bogdan Borusewicz – președintele Comisiei pentru emigrație și legătura cu polonezii din străinătate a Senatului Poloniei, o delegație a Voievodatului Podkarpackie condusă de membrul Consiliului Voievodal Podkarpackie mareșalul Małgorzata Jarosińska-Jedynak, primarul comunei și orașului Koziegłowy, Jacek Ślęczka.

Toți au fost invitați pe scenă, alături de deputatul Ghervazen Longher, pentru a transmite mesajul lor tuturor celor prezenți, el amintind două momente marcante din istoria comunității polone – 1834 și 1924:”Este o mare sărbătoare, în care dorim să-i mulțumim din nou lui Dumnezeu pentru aceste roade. Dar, în același timp, astăzi am sărbătorit și 100 de ani de la înființarea parohiei din Solonețu Nou și tot astăzi sărbătorim 190 de ani de la venirea polonezilor în Solonețu Nou. Sigur că ne bucurăm foarte mult de prezența oaspeților noștri din Polonia. Este aici președintele comisiei pentru polonezii din diaspora din Senatul Poloniei. Este prezent și domnul ministru din cancelaria președintelui Poloniei, care răspunde de polonezii din diaspora, și, în același timp, îi mulțumesc președintelui Poloniei pentru o frumoasă scrisoare pe care ne-a transmis-o, pentru gândurile frumoase transmise comunității noastre”.

Evenimentul s-a bucurat de un real succes, cu vreme frumoasă, muzică plăcută  și bucate alese, „Sărbătoarea Roadelor” fiind prilej de bucurie atât pentru comunitatea polonă, cât și pentru restul participanților.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sărbătoarea Roadelor” la Solonețu Nou - cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi.
 Vizualizări articol: 556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Sărbătoarea Roadelor” la Solonețu Nou - cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei