Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 198 (8727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Incredibil, dar adevărat!

Țeparul Ovidiu Rusu, trimis în judecată alături de 5 rude: a stors de 400.000 de dolari o femeie care trimitea bani pentru o grădiniță și o farmacie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Personajul Ovidiu Rusu, din Rădăuți, continuă să arate că are un anumit soi de inteligență rară, pe care însă o folosește în scopuri infracționale. Închis în urma unei condamnări la 30 de ani de închisoare, celebrul escroc a reușit să demonstreze că poate comite înșelăciuni cu prejudicii imense și din penitenciar.

Recent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți l-a trimis în judecată pentru noi înșelăciuni.

Fapta principală este și cea care șochează cel mai mult. Pare incredibil, dar Rusu a reușit să stoarcă de 400.000 de dolari o româncă stabilită în SUA. Totul, prin telefon.

Rusu, din penitenciar, juca rolul unui călugăr cunoscut, iar femeia credea că trimite banii pentru acte filantropice, respectiv pentru construirea unei grădinițe ori a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiași.

Banii erau ridicați de complici din libertate, respectiv frați și cumnate ale autorului, trimiși și ei în judecată în acest dosar.

 

De la o ”legătură spirituală care să conducă la apropierea de biserică”, la trimiterea a 400.000 de dolari

În ianuarie 2023, la Poliția Municipiului Rădăuți – Biroul Investigații Criminale, a fost înregistrată plângerea unei femei, aflată în Statele Unite ale Americii, care a sesizat faptul că, în perioada 2013-2021, o persoană care s-a folosit de calitatea falsă de preot ar fi indus-o în eroare și, sub pretextul unor acte caritabile, a solicitat și primit de la ea aproximativ 400.000 de dolari americani.

O astfel de sesizare a fost privită reticent probabil în primă fază de polițiști, însă când s-au adunat date despre numele Ovidiu Rusu povestea nu a mai fost chiar neverosimilă. 

Polițiștii, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, au desfășurat activități complexe și au stabilit că acum mai bine 10 ani, în timp ce persoana vătămată se afla în Statele Unite ale Americii, a accesat un anunț postat pe un site unde persoane care își declinau identitate monahală ofereau consiliere pentru o ”legătură spirituală care să conducă la apropierea de biserică”.

Femeia a început o conversație intensă cu un ”preot din Suceava”, în realitate deținutul Ovidiu Rusu.

Treptat, ”preotul” a început să solicite sume de bani pentru construirea de biserici, grădinițe etc. Femeia a trimis în mod repetat sume de bani, totalizând suma de aproximativ 400.000 de dolari americani.

 

Bani trimiși în 287 de tranșe. ”Navetiștii” care ridicau banii 

”A solicitat și primit în 287 de tranșe suma de aproximativ 400.000 de dolari americani, trimiși de către persoana vătămată prin Western Union sau prin transferuri bancare la unități bancare din România și ridicați de complici din municipiul Rădăuți”, rezultă din ancheta coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.   

Abia la sfârșitul anului 2021, femeia a reușit să ia legătura cu adevăratul preot și să realizeze treptat că a fost înșelată.

Perchezițiile din dosar au vizat atunci Penitenciarul Gherla, unde era încarcerat Rusu.

Ovidiu Rusu a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată și în stare de recidivă postcondamnatorie.

Trei dintre complicii care ar fi ridicat banii trimiși de femeia înșelată (două femei, de 31 și 48 de ani, și un bărbat în vârstă de 36 de ani) au fost reținuți în arest pentru 24 de ore.   

Pe lângă Ovidiu Rusu, în dosarul de pe rolul Judecătoriei Rădăuți sunt trimiși în judecată sub acuzația de complicitate la înșelăciune Ilie Rusu, Georgiana Litră, Daniel Blașciuc, Gheorghe Cîmpan și Mihaela Cîmpan.

Anchetatorii au stabilit în detaliu și câte tranșe de bani a ridicat fiecare în parte, ancheta fiind una complexă, dar finalizată relativ repede.

 

Alți înșelați sperau să obțină permisul de conducere, un post în poliție ori o pedeapsă cu închisoare mai redusă

De precizat că pe parcursul cercetărilor din 2023 privind această faptă cu prejudiciu de 400.000 de dolari americani anchetatorii au adunat probe și privind alte înșelăciuni, cu mod de operare în mare asemănător.

O persoană care avea nevoie de permis de conducere și nu îl putea dobândi, un tânăr care visa să devină polițist de frontieră sau un deținut care spera la o pedeapsă mai mică, și aceștia sunt printre victimele relativ recente ale lui Rusu, susțin procurorii.  

Cum și aceste înșelăciuni au povestea lor interesantă, le vom detalia într-un articol viitor din Monitorul de Suceava.

 

A cumulat 225 de ani de închisoare și execută pedeapsa maximă pentru astfel de fapte – 30 de ani

În anul 2018, deja închis de multă vreme, Ovidiu Rusu totalizase condamnări din fapte de înșelăciune care însumau 225 ani de închisoare.

După contopirea pedepselor, conform legilor din România, Rusu a primit 30 de ani de închisoare. Asta pentru că în România aceasta este pedeapsa maximă pentru infracțiuni de acest gen.

Ovidiu Rusu a fost judecat în zeci de dosare penale care i s-au întocmit de la Suceava până la Baia Mare, de la Botoşani la Piatra Neamţ, dar şi prin alte judeţe ale României.

Aparent, modul de acțiune era același, deși este evident că este nevoie de un mare talent pentru a se ajunge la astfel de înșelăciuni.

Ovidiu Rusu îşi aroga calităţi oficiale, de procuror sau judecător de regulă, şi intra în contact cu diferite persoane cărora le promitea rezolvarea unor dosare aflate în instanţă. Fireşte, aceste servicii aveau anumite costuri, iar persoanele naive şi disperate să-şi rezolve ilegal problemele judiciare cădeau rapid în plasa escrocului.

În ultimii ani acesta a avut succes și în ”calitate” de preot, exploatând mai mult latura religioasă a victimelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Țeparul Ovidiu Rusu, trimis în judecată alături de 5 rude: a stors de 400.000 de dolari o femeie care trimitea bani pentru o grădiniță și o farmacie.
 Vizualizări articol: 3707 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Țeparul Ovidiu Rusu, trimis în judecată alături de 5 rude: a stors de 400.000 de dolari o femeie care trimitea bani pentru o grădiniță și o farmacie5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei