Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 198 (8727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Oamenii lemnului

Proiecte importante pregătite de ASFOR pentru toamna 2024

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociația Forestierilor din România pregătește proiecte importante, cu potențial, care merită să vadă lumina și nu doar să rămână la nivel de idei bune, dar ținute la sertar.

Pentru această toamnă, ASFOR vine cu numeroase idei inovative, utile, care avantajează atât sectorul public, cât și pe cel privat, dar cel mai important, coagulează interesele tuturor – gestionarea sustenabilă a pădurii, utilizarea lemnului, protecția mediului și gândirea sănătoasă.

Un proiect foarte important al cărui start va fi dat în toamnă este Bursa lemnului, care se completează de minune cu cel al lansării brandului ”Lemn Românesc”.

Alte proiecte supuse atenției publice sunt cele ale construcțiilor din lemn, inclusiv realizarea de containere din lemn pentru sistemele de reciclare, Măsura DR 24, care vizează utilajele forestiere, WoodPoP ori regulamentul de valorificare a masei lemnoase din proprietatea publică.

Tocmai de aceea, o parte dintre acestea au fost recent discutate la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, între Ciprian Dumitru Muscă, președintele ASFOR, și Mircea Fechet, ministrul Mediului. Un pas important în ideea colaborării dintre sectorul privat și autoritățile publice, pentru a promova politici și soluții care să asigure protecția mediului în România, precum și o gestionare responsabilă a resurselor naturale.

Întâlnirea a vizat o serie de teme importante pentru industria forestieră și mediul înconjurător din țara noastră, participarea în proiecte externe, construcțiile din lemn și lemnul în construcții, valorificarea lemnului, utilajele forestiere și, nu în ultimul rând, programul Rabla pentru sobe.

Prin colaborarea dintre ASFOR și Ministerul Mediului se urmărește contribuția la un viitor mai verde și mai sustenabil pentru România, în beneficiul tuturor cetățenilor.

Perioada următoare nu va duce lipsă nici de evenimente dedicate sectorului forestier, precum sărbătoarea națională Ziua Forestierului, devenită de acum tradiție.

 

Lemn românesc și bursalemn.ro

Bursalemn.ro este un portal pe care forestierii sunt invitați să se înscrie și să posteze anunțuri, de la 1 septembrie - termenul la care ar trebui să fie operațional complet. El este deja funcțional, iar cei care doresc se pot înscrie pentru a-l testa. 

Bursalemn.ro este dedicat anunțurilor din domeniul forestier, scopul proiectului fiind de a garanta transparența colaborărilor, veridicitatea datelor și informațiilor, asigurându-se că firmele sunt înregistrate și dețin actele necesare pentru a activa.

„Acest portal este un pas în față pentru proiectul ASFOR care se intitulează Lemn Românesc. Un brand prin care ne dorim să încurajăm cumpărarea produselor din lemn, mai cu seamă din lemn românesc.

Ne ajută foarte mult, de la pădure și până la cei care prelucrează lemnul, să ne asigurăm că punem bazele unei economii funcționale, care să fie atât în folosul pădurii, pentru că, recoltând lemn din pădure, o să avem păduri bine gestionate. Inclusiv în cazul firmelor de exploatare și prelucrare, acești bani merg la comunitățile locale, creând locuri de muncă.

Să avem lemn în casele noastre, chiar și case de lemn - mult mai călduroase și prietenoase cu mediul, e un beneficiu pentru noi toți, cu numeroase efecte pozitive asupra economiei naționale. Astfel, ne-am putea bucura și noi, precum țările nordice, că avem o economie sustenabilă, verde, construită în baza resursei lemnoase”, a explicat Ciprian Dumitru Muscă, președintele ASFOR.

 

Containere din lemn - cel mai nou proiect ASFOR

Realizarea spațiilor pentru amplasarea aparatelor de colectare a deșeurilor din structuri de lemn este o soluție nu doar pentru o reciclare verde, prietenoasă cu mediul, ci și de a crea locuri de muncă în domeniul silviculturii, exploatării lemnului și prelucrării lemnului și implicit de a finanța comunitățile locale și economia națională. 

Dacă principiul reciclării este cel de a proteja mediul, s-ar putea include și această componentă: eco-lemnul. Containerele în care se plasează dispozitivele de reciclare ar putea fi și ele, la rândul lor, făcute dintr-un material care poate fi refolosit.

 

Reducerea exportului lemnului din pădurile României

„În această primă etapă de dialog încercăm să convingem de utilitatea măsurii decidenții. Ne dorim construirea unei forțe a lemnului. Ne dorim, pe cât ar fi posibil, reducerea exportului lemnului din pădurile României. Acum exportăm pentru că la nivel intern consumăm puțin. Construcțiile din lemn permit stocarea carbonului pe un termen lung”, a adăugat Ciprian Muscă, reprezentantul ASFOR.

Un alt proiect valoros care urmează să fie pus în aplicare este Măsura DR 24, referitoare la utilajele forestiere, acesta urmând să fie lansat cel târziu în octombrie.

ASFOR pregătește un ghid, dar și întâlniri regionale pentru a explica măsura și a convinge cât mai mulți forestieri să aplice pentru această măsură.

 

WoodPoP – Platforma Europeană de Politici referitoare la Lemn

 

Unul dintre subiectele discutate și cu ministrul Mediului a fost proiectul WoodPoP, care își propune să ofere soluții politice pentru a îmbunătăți producția și consumul sustenabil de lemn în cadrul unei bioeconomii circulare inovative. Președintele ASFOR a subliniat necesitatea implicării Ministerului Mediului în acest proiect, pentru a asigura implementarea politicilor și măsurilor necesare pentru promovarea unei economii sustenabile și a unei gestionări responsabile a resurselor naturale.

 

Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din proprietatea publică

 

Un alt punct important discutat a fost propunerea de modificare a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din proprietatea publică. ASFOR a adresat o solicitare către Ministerul Mediului pentru promovarea unei modificări, punctuale, în sensul eliminării sau reducerii sancțiunii de reziliere a partizilor sau a loturilor de lemn, pentru a facilita funcționarea economiei forestiere în condițiile mai puțin predictibile, cauzate de contextul economic negativ și conflictele din Orient și Rusia.

 

Forestcast și primul concurs de fotografie marca ASFOR

Primul Concurs de fotografie organizat de ASFOR s-a bucurat de succes, asociația primind numeroase fotografii, din diverse colțuri ale lumii, imagini cu oameni și zone atât de diferite, dar toate unite de un fir roșu - iubirea pentru natură, lemn și pentru aproape. De la specialiști din domeniul silvic, sculptori și până la simpli admiratori ai frumosului, această activitate și-a făcut treaba, a contribuit la închegarea unei comunități care iubește lemnul. Interacțiunea directă cu urmăritorii paginii i-a făcut pe fiecare dintre ei #oamenii lemnului.

Un alt proiect ASFOR care îi vizează direct este Forestcast, un format propus de ForestMania, prin care vom vedea cât mai mulți dintre oamenii lemnului vorbind despre pasiunea lor, astfel încât publicul să se poată bucura și de ce spun acești specialiști, nu doar de roadele muncii lor.

 

Ziua Forestierului, la 30 de ani de la înființarea ASFOR

Ziua Forestierului – o sărbătoare a tuturor celor care aduc lemnul în casele noastre, devenită o tradiție, va fi sărbătorită și anul acesta la 1 octombrie, în centrul țării, la Bușteni, într-o locație familiară forestierilor, la un fost centru de formare profesională.

Ediția din acest an va fi mai specială, ASFOR împlinind 30 de ani de la înființare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiecte importante pregătite de ASFOR pentru toamna 2024.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Proiecte importante pregătite de ASFOR pentru toamna 20245.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei