O parte din echipa „10 pentru folclor” a participat recent la Festivalul Național al Păstrăvului și la Ziua Munților Suhard, evenimente organizate de Primăria și Consiliul Local Ciocănești. În perioada 15-17 august 2024, localitatea Ciocănești a devenit destinația preferată a turiștilor, care au participat la cel mai cunoscut eveniment organizat de o comună suceveană, Festivalul Național al Păstrăvului, ajuns anul acesta la cea de-a XX-a ediție.
Cu acest prilej, au avut loc o serie de manifestări culturale: recitaluri de muzică rock, folk, muzică ușoară și muzică populară, expoziții de pictură și show-uri culinare. Prima zi a fost dedicată muzicii populare. Printre invitații ediției din acest an s-au numărat artiști din cinci zone folclorice: Ardeal, Oltenia, Maramureș, Moldova și Bucovina. Din distribuție au făcut parte și câțiva dintre membrii fondatori ai proiectului „10 pentru folclor”: Mihaela Bârsan (coordonator proiect), Leonard Zamă (poliinstrumentist), Ancuța Corlățan și Loredana Streche (interprete de muzică populară).
Artiștii au fost acompaniați de un taraf și au surprins publicul cu momente inedite din folclorul bucovinean, moldovenesc și oltenesc.
Primarul comunei Ciocănești, Radu Ciocan, a spus că la festival s-a întâlnit cu turiști din toate colțurile țării. „Au fost peste 100 de persoane din Mizil, vreo 60 din Constanța, 60 de la Călărași, un grup de 30 de turiști de la București, din multe zone ale țării. Asta arată că avem deja un oarecare renume. Am început acest festivalul cu un concurs de pescuit, pentru că avem pește: păstrăv și lipan. În cadrul acestui festival am avut și o acțiune de populare cu puiet a Bistriței Aurii.Toți comercianții care au fost prezenți la festival au servit doar preparate culinare pregătite din păstrăv, sarmale din păstrăv, ciorbă ciocăneșteană etc.”, a spus Radu Ciocan.
Diversificare
Eforturile organizatorilor au fost pe deplin răsplătite, pentru că locurile de cazare au fost vândute cu șase luni înainte de festival. În perioada 15-17 august, nu se mai găsea nici un loc liber în tot bazinul Dornelor. Ultima zi a manifestărilor din Ciocănești a fost dedicată Munților Suhard. A fost organizată o deplasare la o stână aflată la cota 1.900 m, acțiune la care au participat peste 300 de persoane.
„Cu domnul primar Ciocan avem o frumoasă și neîntreruptă colaborare încă de când am inițiat caravana folclorului. A fost alături de noi și la una dintre emisiunile pascale realizate pentru TVR2. La fiecare dintre manifestările artistice organizate, domnul primar a invitat colegi de-ai noștri din diferite zone ale țării: Maria Luiza Mih (Maramureș), Ovidiu Homorodean, Oana Bozga Pintea (Ardeal), Florin Boita (Banat), Bogdan Toma (Ținutul Pădurenilor), Beatrice Bandoiu (Gorj), Nicu Mâță (Basarabia). Aceștia sunt o parte dintre artiștii care au evoluat la festivalul de la Ciocănești”, a spus Mihaela Bârsan, completând că edilul comunei Ciocănești are mereu oaspeți din toate colțurile țării, de aceea programul este unul diversificat. „Cred că acesta este și motivul pentru care manifestarea a căpătat un caracter național: în vreme ce majoritatea primarilor optează exclusiv pentru artiști locali, primarul din Ciocănești a mers pe ideea că trebuie să ofere altceva. Oferta este din ce în ce mai diversificată, iar de la ediție la ediție, turiștii sunt întotdeauna surprinși”, a mai spus inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”. Mihaela Bârsan a prezentat spectacolele de pe 16 și 17 august 2024, la care au cântat Semnal M, Pavel Stratan, Grupul folk „Dacii liberi", Radu Ille și Mariana Anghel.