În perioada 12-15 august, în Turku, Finlanda, s-a desfășurat Festivalul European ”Science on Stage”, important eveniment dedicat educației STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), delegația de profesori a României prezentând șapte proiecte inovatoare.
Unul dintre ele – „Chimie prin metoda STEAM” – îi aparține profesoarei Valerica Ignătescu, de la Liceul Teoretic „Filadelfia” Suceava, care și-a adjudecat un loc în delegația națională.
Aceasta a povestit experiența din Finlanda, din mijlocul evenimentelor, trăită alături de sute de cadre didactice cu interese comune, de la îmbunătățirea predării, la dezvoltarea competențelor digitale, sustenabilitate, educație incluzivă, orientare profesională și dezvoltare profesională.
„Târgul de științe și-a deschis porțile și pentru publicul larg din Turku, care a avut acces la proiectele expuse pentru a explora știința și inovația în predarea STEAM, aduse în orașul lor de profesori din întreaga lume. Am interacționat cu alți colegi profesori din Europa și alte țări ale lumii și ne-am împărtășit idei creative în predarea STEAM”, a arătat prof. Valerica Ignătescu, menționând că delegația țării a fost însoțită de prof. Nicoleta Brișan și Carmen Roba, membre ale Comitetului Național de Coordonare (NSC), și secretarul de stat în Ministerul Educației, Ion Sorin.
Profesoara a mai povestit că programul a fost foarte dens, cu prezentări de bune practici în educația STEAM, sesiuni de brainstorming, activități practice interactive, vizitarea standurilor expoziției de proiecte etc.
„Am realizat chiar o <ședință de catedră>, fiind toate profesoare de științe, cu domnul secretar de stat Ion Sorin (profesor de matematică). Timpul, peste 4 ore, ne-a permis să exprimăm păreri pro și contra despre examene, programe și manuale, dotări ale școlilor, număr de ore, regulamente noi. Am fost ascultate, ni s-au dat răspunsuri, ne-a vorbit despre schimbări spre mai bine...”, a povestit profesoara.
La finalul experienței, aceasta a concluzionat: „Cheia succesului în societate este să oferim elevilor cunoștințele și abilitățile necesare pentru a se descurca, chiar mai mult de atât, într-o lume ce se află într-o continuă schimbare”, mulțumind sponsorului care i-a asigurat deplasarea la acest festival.
Cu ce proiect a participat prof. Ignătescu
Proiectul „Chimie prin metoda STEAM” promovează învățarea bazată pe investigare, are relevanță pentru viața de zi cu zi și stimulează interesul elevilor pentru știință.
Proiectul promovează educația STEAM, concept relativ nou în România, care sporește interesul elevilor prin faptul că împletește știința cu arta, intervine în dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor, sporește implicarea în procesul de învățare, dezvoltă abilități de comunicare, creativitatea și imaginația, clădește baza unui viitor adult ce deține capacități, deprinderi și soluții.