Suceava a fost luna aceasta gazda unor spectaculoase evenimente, care au acoperit o gamă variată de manifestări, incluzând cultura, istoria, sportul și muzica, evenimente la care au participat cu interes și entuziasm mii de suceveni.
În aceste condiții, tradiționalul eveniment ”Zilele Culturii Urbane la Uzina de apă” a rămas oarecum firesc într-un con de umbră, în ciuda subiectului cu impact direct asupra calității vieții comunității, respectiv analiza cauzelor care conduc la degradarea patrimoniului construit, construcțiilor și cadrului urban general.
Patrimoniul arhitectural, o valoare vulnerabilă – impactul acțiunii umane asupra fondului construit
Manifestarea găzduită recent de fosta uzină de apă de pe str. Apeductului nr. 4, devenită ”Centru de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj”, a fost organizată de Filiala Teritorială Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România și de Sucursala Suceava – Botoșani a Uniunii Arhitecților, cu participarea unor apreciați profesioniști din România, Republica Moldova și Ucraina, cadre universitare, reprezentanți ai instituțiilor culturale și administrative.
S-a urmărit evidențierea evoluției urbanistice și arhitecturale a Sucevei și României de ieri și de azi și au fost prezentate comunicări vizând subiectul menționat de către arhitecți, urbaniști, istorici, cercetători, însoțite de imagini elocvente și panouri de prezentare cu imagini sugestive. S-au înregistrat și analize interactive vizând problematica protejării construcțiilor reprezentative, inclusiv a celor contemporane. S-a constatat și evidențiat, din păcate, faptul că aceste construcții sunt supuse frecvent unui proces de degradare și mutilare iresponsabilă, datorate nepăsării și lipsei unei educații și conștiințe civice, favorizată și de lipsa de preocupare a decidenților și factorului politic.
”Considerăm că este un subiect cu impact deosebit asupra calității vieții, cadrului și mediului în care trăiesc membrii unei comunități urbane. De asemenea, este edificator subiectul și sub aspectul gestionării resurselor socio-economice care riscă să se risipească iresponsabil fără asigurarea protecției și durabilității eforturilor depuse”, au explicat organizatorii evenimentului.
Ultima din cele trei zile ale manifestării a fost rezervată unei deplasări de studiu în județul Botoșani, ocazie cu care au fost relevate aceleași situații și preocupări privind evitarea degradării și mutilării cadrului construit.
Expoziție vizitabilă până pe 6 septembrie inclusiv
Panourile cu imagini relevante care au făcut obiectul tematicii prezentate sunt grupate într-o expoziție care poate fi vizionată la Uzina de Apă Suceava, str. Apeductului nr. 4, în timpul programului, între orele 9.00-15.00, de luni până vineri, până în data de 6 septembrie inclusiv.
”Invităm factorii cu preocupări și atribuții în domeniu, precum și publicul larg, interesat de păstrarea calității mediului construit, să viziteze expoziția și eventual să consemneze în cartea de impresii a locației”, au transmis organizatorii Zilelor Porților Deschise la Uzina de Apă Suceava, adică Filiala Teritorială Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România și Sucursala Suceava – Botoșani a Uniunii Arhitecților.