Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 196 (8725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

A XIV-a ediție

Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a transformat Fălticeniul într-o capitală a culturii pentru tineret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 19-25 august, municipiul Fălticeni s-a transformat într-un veritabil centru cultural național, găzduind cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” (FITT „Birlic”), ediția a IV-a a Draga Film Fest și cea de-a VI-a ediție a Festivalului „Fălticeni Folk”. Organizat de Asociația „Fălticeni Cultural” și sprijinit de numeroși parteneri, sponsori și autorități locale și județene, acest eveniment cultural de amploare aduce laolaltă, timp de o săptămână, tineri artiști din România și Republica Moldova.

Anul acesta, festivalul se mândrește cu o serie de invitați de renume, printre care se numără actorii și regizorii Adrian Titieni, Dan Tudor, Alexandru Vasilachi și Andrei Apreotesei. De asemenea, trupe de teatru de la Ateneul Național din Iași, Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești și Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani vor prezenta spectacole pentru toate gusturile.

Programul festivalului este completat de o serie de expoziții și workshopuri, printre care se remarcă expoziția „Măști venețiene” și „Regina Maria – Regina Soldat”, oferind o diversitate culturală impresionantă.

 

O scenă deschisă pentru tineri talentați

Deschiderea oficială a Festivalului „Birlic” a avut loc luni, 19 august, și nu a fost făcută cu discursuri ale organizatorilor sau ale invitaților, ci cu o paradă a costumelor de teatru pe străzile din zona centrală a municipiului realizată de actorii de la Ateneul Național din Iași, împreună cu cei de la „Funny Art”, însoțiți de numeroși voluntari care au împărțit trecătorilor pliante cu programul festivalului.

De la ora 13.00, cei mici au fost invitați la spectacolul „Aventuri cu Dl. Goe”, iar pentru tineri și adulți, tot Ateneul din Iași a prezentat la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” comedia „Insomniacii”, în regia Ericăi Moldovan, după un text plin de savoare, de prospețime și de umor, scris de Mimi Brănescu.Cei 3 tineri actori ai Ateneului Național din Iași: Florin Gorgos, Răzvan Grosu și Gelu Ciobotaru,s-au transformat în„trei paria ai societății” care s-au întâlnit într-un colț de parc, în puterea nopții, pentru a dezbate probleme de „importanță mondială, ba chiar astronomică”. Din această întâlnire inedită nu a ieșit decât o comedie pentru zile negre și nopți albe prin interpretările pline de consistență și umor.

Cinemateca de noapte a debutat cu filmul „Visul”, ocomedie regizată de Cătălin Saizescu, care dezvăluie o parte din culisele vieţii de actor, după un scenariu semnat de Gabriel Gheorghe. Lungmetrajul este o comedie inspirată de fapte reale, al cărei protagonist, un actor de provincie aflat în impas, ajunge să lucreze cu câţiva deţinuţi pentru un spectacol de teatru, iar în timp ce visurile lor par să se apropie mai mult de îndeplinire, visul său de a vedea piesa jucată pe scenă e din ce în ce mai departe. A fost un bun prilej de a-i revedea pe actorii Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Gloria Găitan, Serghei Niculescu-Mizil, George Ivaşcu, Magda Catone, Florin Piersic Jr., Valentin Teodosiu, Irina-Margareta Nistor şi mulţi alţii.

 

Spectacolul tinerelor talente la FITT Birlic

 

Ziua de marţi a început cu concursul trupelor de teatru, care se desfăşoară până joi, de la ora 9.00 şi după-amiază, de la ora 15,00, în concurs fiind înscrise 13 trupe de teatru formate din liceeni şi studenţi din ţară şi străinătate: „Ghioceii” din Mingir (Basarabia) cu spectacolul „Deșteapta pământului”, „Aici” din Constanța cu spectacolul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, „Ad - Hoc” – Pitești, cu spectacolul „Profu de religie”, „Umbre” – București, cu spectacolul „Purice la ureche”, trupa „Ștefan Iordache” – București, cu piesa „Iubirea e un lucru foarte mare”, Trupa 7 din Cluj-Napoca, cu spectacolul „Exploziv”, Atelierul de Teatru din Botoșani, cu spectacolul „Avioane de hârtie”, „Victory Of Art” – București va prezenta piesa „Iubirea noastră e raiul”, trupa „Flori de mai” din Todirești va veni la Fălticeni cu spectacolul „Flecărerile femeilor”, „Alfa” din Onești va prezenta spectacolul „Tamara se hotărăște să nu moară”, Trupa de Teatru Antic „Katharsis” din Botoșani, cu spectacolul „Dumnezeu s-a născut în exil”, Teatrul 7 – București va prezenta spectacolul „Artă”, iar Teatrul „Chaplin” din București, spectacolul „Maison Tuvache”.

Tot începând de marţi şi până joi, în Amfiteatrul Colegiului Naţional „Nicu Gane” are loc vizionarea filmelor înscrise în cadrul concursului „Draga Film Fest”.

Juriul FITT „Birlic” este compus din profesioniști ai teatrului, precum actorul și regizorul Vlad Rădescu și actorii Jeanine Stavarache, Gavril Pătru și Dani Popa. La Draga Film Fest, juriul este format din actorul Ștefan Velniciuc, jurnalista Carmen Olaru și regizorul Cosmin Ștefan, printre alții.

În seara zilei de marţi, iubitorii de teatru s-au delectat cu comedia „Take, Ianke și Cadâr”, în regia lui Ion Sapdaru şi adusă în faţa publicului de actorii Ateneului Național din Iași: Dumitru Florescu, Codrin Dănilă, Răzvan Grosu, Gelu Ciobotaru, Mara Lucaci, Dani Popa și Alexandra Paftală. Şi a doua zi a FITT Birlic s-a încheiat tot într-o notă veselă, la Cinemateca de noapte, după filmul „5T+1”, în regia lui Vlad Eftimie, a urmat comedia „Nuntă pe bani”. Alături de Mircea Bravo, „Nuntă pe bani” are în distribuție o serie de actori talentați, printre care îi amintim pe Alexandra Spătărelu, Bob Rădulescu, Dan Chiorean, Adrian Cucu, Elena Ivanca, Bunica din Chinteni, dar vor fi și apariții din zona de online, cum ar fi Ionuț Rusu și Ioana Chişiu.

 

Magie, improvizație și film: O zi plină de surprize la FITT Birlic și Draga Film Fest

Pentru ziua de miercuri, pe lângă vizionările de film de la Draga Film Fest şi de spectacole din cardul festivalului dedicat trupelor de teatru formate din liceeni, Asociaţia „Fălticeni Cultural” propune la ora 13:00 un spectacol pentru copii, „Truc, Magicianul”, al Companiei Andirino: (Spectacol), de la ora 18,00 „Divizia de impro”, un show de teatru improvizat al actorilor Codrin Dănilă, Florin Gorgos, Răzvan Grosu, Gelu Ciobotaru, Dumitru Florescu, Dani Popa, Mitruț Peiu și Alexandru Chinez.

De la ora 20.00, Trupa de teatru a Clubului „Artis”, coordonată de Gina Gulai, actrița Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, formată din tinerii actori Ilinca Tapalagă, Șerban Luca, Ingrid Tofan, va prezenta spectacolul „Brenna”, o creație colectivă, regia, scenografia, construcție măști și butaforie fiind semnate de Gina Gulai. 

Cinemateca de noapte ne propune, de la ora 22.00, filmul documentar „Nasty”, în regia lui Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu. Distribuție: Ilie Năstase, Rafael Nadal, Bjorn Borg, John McEnroe, Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci, Boris Becker, Ion Țiriac.

Intrarea la toate evenimentele este liberă, în limita locurilor disponibile.

Pentru detalii suplimentare și programul complet al festivalului, vizitați site-ul oficial și conturile de socializare ale Asociației Fălticeni Cultural: www.asociatiafalticenicultural.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a transformat Fălticeniul într-o capitală a culturii pentru tineret.
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a transformat Fălticeniul într-o capitală a culturii pentru tineret5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei