Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 196 (8725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Când le este rușine?

Într-un an electoral, comportamentul demnitarilor, acum și în postura de candidați, este mult mai vizibil, iar noi, electoratul, le urmărim cu atenție reacțiile și mesajele. Și este normal, pentru că scadența la patru ani (sau la cinci, ca în cazul președintelui) este ocazia așteptată ca votanții să-și exprime la urne aprecierea prestațiilor lor în funcții alese sau numite. Cum ne conving candidații de bunele lor intenții, de priceperea și hărnicia care îi caracterizează? În general, prin discursuri, "coborât în stradă" din birourile în care își desfășoară activitatea, cu interes brusc față de problemele cetățenilor și strâns de mâini sau sărutat copii și doamne. Caută să fie cât mai convingători prin atitudine, dar mai ales prin vorbe. Cât adevăr este în vorbele lor? Ei cred în ceea ce spun? Sau spun doar ceea ce electoratul majoritar dorește să audă! Bismarck spunea (secolul XIX): "La război, după vânătoare și înainte de alegeri se minte cel mai mult". Nu cred că s-a schimbat ceva esențial. Talentul de a minți convingător este o condiție absolută a reușitei în politică. Aș ridica o întrebare referitoare la legătura dintre inteligență și "mințitul frumos". Părintele psihiatriei (Freud) spunea că lipsa sentimentului rușinii (lipsă prezentă la cei care mint, zic eu) este primul simptom (indiciu) al prostiei. Să fie toți care ne mint (electoral acum) proști? Și cei care îi cred și îi urmează benevol cum sunt? Merită să ne gândim la problemă, dar sunt sigur că ne prinde finalul campaniilor electorale fără răspuns. Iar după, ei râd de noi și noi îi înjurăm, ca întotdeauna și peste tot în lumea democratică.

Revenind la întrebarea din titlu, este interesant de aflat dacă posesorul talentului de a minți convingător s-a născut așa sau a dobândit această calitate prin calificare la "locul de muncă", respectiv politică sau administrație. Personal, consider că lipsa rușinii și a jenei de a "aburi" concetățenii fără să roșești este parțial din naștere (oare moștenire genetică?), dar perfecționarea acestei "arte" cam ticăloase, zic eu, se dobândește prin exerciții permanente. Am convingerea că un "specialist în mințit" fără remușcări sau rușine consideră această atitudine o "sarcină de serviciu", ca oricare alta, precum respectarea programului de lucru. Și atunci când să le fie rușine pentru ce spun sau ce fac? În concediu? În Dubai, Monaco, Maldive? Că nu-i vezi la Vama Veche sau Eforie.

Trebuie remarcat onest (de ce sunt eu onest când vorbesc de ei?) că și lipsa rușinii este diferită de la un demnitar la altul. Tovarășul Postelnicu, în fața judecătorilor, a recunoscut că a mințit fără rușine prin celebra propoziție: "Am fost un dobitoc!" Mă întreb și vă întreb dacă vom mai asista la un asemenea moment de sinceritate din partea unui demnitar actual prins cu minciuni nerușinate. Nu cred, dar aștept. Aștept și sprijinul justiției în acest sens. Ar fi hotărâtor. Deși nu am probe suficiente, consider că gradul de lipsă a rușinii crește concomitent cu ascensiunea pe scara ierarhică în politică și administrație. Vreți o probă? A "dăruit-o" președintele, când a spus că el este bogat și majoritatea profesorilor (de fizică, ca el) au averi modeste datorită "ghinionului". Iar românii apreciază lipsa rușini, considerând-o șmecherie, "orientare" sau talent în descurcat în viață. Și apoi votând în conformitate cu această convingere!!

PS Știrile false au ca efect "spălarea creierului". Mai este nevoie? Sunt creierele funcționale? Simpatiile electorale spun că nu!

Dan Strutinschi

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Când le este rușine?.
 Vizualizări articol: 416 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Când le este rușine?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei