Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 194 (8723)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9743 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4737 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Împlinirea Dorințelor

Tradițiile spirituale ale Mănăstirii Hagigadar de Adormirea Maicii Domnului, respectate și în acest an de sute de credincioși

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După o perioadă de câteva zile de pelerinaj tradițional al credincioșilor armeni la mănăstirile armene din județul Suceava, punctul culminant al marii sărbători Adormirea Maicii Domnului l-a constituit oficierea Sfintei Liturghii Arhierești de către Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, duminică, la Mănăstirea Hagigadar de lângă Suceava, loc de închinăciune și de împlinire a dorințelor pentru credincioșii de pretutindeni.

Programul liturgic prilejuit de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la armeni a debutat miercuri cu Slujba Vecerniei la Mănăstirea Hagigadar, iar joi, 15 august, a fost oficiată și o Sfântă Liturghie. Credincioșii armeni s-au adunat apoi sâmbătă după-amiază la bisericile armenești ”Sfântul Simeon” și ”Sfânta Cruce” din Suceava pentru Slujba Vecerniei și Pomenirea Morților.

După slujba de la Biserica ”Sfânta Cruce” a urmat binecuvântarea apei și a sării folosite la prepararea mâncărurilor, urmată de prepararea tradiționalelor urechiușe din aluat și carne de vită pentru supa cu urechiușe, denumită aganciabur în armeană. Zeci de armeni din ţară, dar şi din diaspora, s-au adunat la casa parohială a Bisericii armene „Sf. Cruce” şi au învelit în aluat carnea tocată pentru formarea micilor urechiușe, credința locală spunând că la realizarea a cel puțin 40 de urechiușe ți se îndeplinește o dorință.Supa pentru urechiuşe se face în cazane mari în care se fierb oase și carnea de vită. Aceasta se acrește și i se dă gust cu un ingredient numit hurut, preparat de gospodine din timp pentru marea sărbătoare. Hurutul se face fierbând laptele care se pune apoi la prins, adăugându-se strat după strat timp de 16 zile, până se acrește tare. Se pregătesc apoi pătrunjelul, țelina, busuiocul, tarhonul, frunzele de sfeclă și toate mărunțite bine se fierb în laptele acru, până se obține o pastă cum este magiunul. Se adaugă smântână, se lasă să se răcorească și se modelează sub forma unor conuri, care se usucă pe sită timp de două săptămâni. Pentru masa de duminică aceste conuri se dau pe răzătoare, iar cu pulberea obținută se acrește și se dă gust supei de urechiușe.

Credincioșii armeni și de pretutindeni spun că au simțit întotdeauna ceva special la Hagigadar, iar faptul că foarte multă lume vine aici și se roagă în același timp e foarte important. Ei se roagă Maicii Domnului, urcă în genunchi colina și înconjoară în același fel biserica pentru a li se îndeplini dorințele.

Adunați la baza colinei pe care se află Mănăstirea Hagigadar – în traducere Îndeplinirea Dorințelor - credincioșii în frunte cu Preasfințitul Părinte Datev Hagopian și un sobor de preoți slujitori ai Eparhiei Armene au urcat în procesiune spre altarul de vară organizat în curtea mănăstirii, unde s-a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească. La finalul slujbei a avut loc sfințirea strugurilor și a madaghului (pomenii), care au fost împărțite apoi credincioșilor. În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop Datev Hagopian le-a vorbit credincioșilor de importanța acestui sfânt lăcaș: ”De peste 500 de ani Maica Domnului a ascultat la Hagigadar rugile noastre și le-a însoțit spre ceruri, spre Bunul Dumnezeu. Datorită acestei sfinte biserici s-au întâmplat zeci de mii de minuni de-a lungul timpului, iar episcopii armeni care vin aici se minunează la rândul lor de asta. Eu, personal, din punct de vedere spiritual simt prezența Maicii Domnului în această mănăstire.”

Cu prilejul acestei mari sărbătoriau fost aduse la Hagigadar, spre închinare și cinstire, moaștele Sfântului Ioan Botezătorul de la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București.

În cadrul prăznuirii care a urmat, denumită hurban în limba armeană, credincioșii armeni veniți din eparhii precum București, Constanța, Galați și din alte comunități armenești au primit supa cu urechiușe împreună cu friptura de vită cu pilaf de orez și castraveți murați.

Luni, 19 august, începând cu ora 10:00, la Mănăstirea Zamca se oficiază Sfânta Liturghie,după care se face slujba parastasului, unde sunt pomeniți ctitorii, binefăcătorii și cei ce au slujit în aceste străvechi biserici armenești.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tradițiile spirituale ale Mănăstirii Hagigadar de Adormirea Maicii Domnului, respectate și în acest an de sute de credincioși.
 Vizualizări articol: 961 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Tradițiile spirituale ale Mănăstirii Hagigadar de Adormirea Maicii Domnului, respectate și în acest an de sute de credincioși5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei