Cele mai „fierbinți” spectacole desfășurate în cadrul Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” Suceava au fost, fără îndoială, cele cu foc, care au avut loc seară de seară, grație eforturilor trupelor Ordinul Solomonarilor (Suceava) și Deep6project (Timișoara).
Un mix magic de povești, lupte dramatice și acțiune incendiară, în care focul e prezent în multiple forme, de la simple torțe purtate pe ritmul muzicii până la complicate mecanisme dogoritoare, care răspândesc în jur jar încins și mii de „steluțe de foc”, creând imagini impresionante.
Atracția pe care o reprezintă aceste spectacole pirotehnice, pentru care mulți vizitatori ai Festivalului au venit de la mare distanță, a fost valorificată de organizatori – Muzeul Național al Bucovinei, prin alocarea șanțului de apărare a Cetății, seară de seară.
Așa se face că în cele trei zile de Festival Medieval în Cetate, acolo au fost susținute patru spectacole incendiare - „Amore Aeternum”, „Ultima Săptămână”, „The Golden Witch” și „Alice in Fireland”.
„Amore Aeternum” este povestea de dragoste dintre o muritoare și un vampir, o făptură neînțeleasă. O poveste plină de pasiune și tandrețe, o poveste presărată cu gelozie și dorință. O poveste spusă pe aripi de foc și în pași de dans, în scânteile dragostei și armonia secolelor trecute.
Un spectacol ce dorește să readucă speranța iubirii în inimile celor ce poate au uitat de-a lungul timpului acest sentiment magic.
„Ultima Săptămână”, cel mai nou spectacol al sucevenilor din Ordinul Solomonarilor, realizat pe teme din mitologia românească, este probabil cel mai dinamic de până acum, implicând și un număr mai mare de actori, scenele rezultate fiind fascinante.
„The Golden Witch”, adică „Vrăjitoarea de aur”, este un spectacol inspirat din perioada Inchiziției. O perioadă neagră a istoriei, o perioadă când nu vrăjitoarele au fost pedepsite, ci femei frumoase, femei cultivate, femei ce cunoșteau secretele plantelor și ce aveau prea multă grijă de grădina lor sau care ieșeau din normele vieții de atunci. Departe de a avea pretenția că reprezintă un adevăr istoric, spectacolul atrage atenția asupra abuzurilor aduse de legi nedrepte.
Ultima zi a festivalului s-a încheiat cu adaptarea poveștii lui Lewis Carol - "Alice in Wonderland", devenită "Alice in Fireland" (Alice în Țara Focului).
Pălărierul Nebun, Regina de Inimă roșie, Asul de Inimă Neagră sunt personaje cunoscute care se întâlnesc cu Alice, într-o aventură înflăcărată.
În fiecare seară, spectacolele cu foc au fost urmărite cu mult interes de mii de spectatori, care au rezistat oboselii, căldurii și timpilor destul de mari de pregătire a decorului, pentru a se minuna de măiestria celor care se joacă cu focul, pentru a crea povești vizuale extreme.