Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 194 (8723)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Vineri seara

Salve de tun și parada trupelor participante în șanțul Cetății Suceava, la deschiderea oficială a Festivalului Medieval

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai mare festival medieval din țară, sau chiar din sud-estul Europei, după considerentele unora, a fost deschis oficial vineri, în Cetatea de Scaun Suceava.

În prezența a mii de spectatori, în șanțul de apărare al cetății, care se află într-un nou proces de renovare, au defilat membrii celor 38 de trupe participante, venite din șapte țări - Slovacia, Turcia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și România.

De pe zidurile Cetății, organizatorul amplului eveniment, Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, îmbrăcat în straie medievale, a ținut cuvântarea de deschidere, care reprezintă și o asumare colectivă a promisiunii de a continua acest eveniment care a devenit un fenomen național, cu renume internațional. Apoi, el a dat cuvântul principalilor factori de decizie care au făcut posibil acest festival, inclusiv prin asigurarea finanțărilor necesare - președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și primarul Sucevei, Ion Lungu.

Împreună cu aceștia, pe ziduri s-au aflat și parlamentarii Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, prefectul Alexandru Moldovan și administratorul public al județului, Irina Vasilciuc.

Discursul președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, la final de mandat, a însemnat și un scurt bilanț al realizărilor care au făcut posibil festivalul, de la primul proiect de modernizare a Cetății de Scaun, de 14 milioane de euro, la cel actual, în valoare de 5 milioane de euro.

„Cetatea Sucevei trebuie să unească, trebuie să ne adune, trebuie să ne simțim bine, trebuie să fim mândri că suntem suceveni, că suntem români. Și invit turiștii să viziteze frumoasa Suceava, aici unde avem evenimente unice”, a concluzionat Gheorghe Flutur.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a povestit cum în anul 2006 a avut de făcut o alegere grea - între a moderniza Cetatea de Scaun a Sucevei și a face un Aqua Park, la vremea respectivă nefiind altul în zona Moldovei: „Am mers pe ideea ca împreună cu Consiliul Județean să reabilităm Cetatea de Scaun și este un lucru extraordinar ce se întâmplă la Suceava. Festivalul Medieval este principalul eveniment în strategia de turism a orașului nostru. Mă bucur că în această perioadă, când este Luna Diasporei, când vin foarte mulți suceveni acasă și mulți români acasă din străinătate de la muncă, avem această posibilitate, de a organiza astfel de evenimente”.

Atât la începutul luărilor de cuvânt, cât și la finalul acestora s-au făcut auzite puternice salve de împușcături, trase de pe zidurile Cetății, punctând deschiderea oficială a festivalului.

În continuare, până duminică noaptea, vizitatorii Cetății Suceava au avut parte de dansuri, lupte, turniruri cu cai, spectacole cu focuri, menestreli, cavaleri și frumoase domniţe, ateliere, teatru și muzică medievală, în cadrul a 200 de spectacole, precum și multe alte surprize, pentru toate vârstele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salve de tun și parada trupelor participante în șanțul Cetății Suceava, la deschiderea oficială a Festivalului Medieval.
 Vizualizări articol: 356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salve de tun și parada trupelor participante în șanțul Cetății Suceava, la deschiderea oficială a Festivalului Medieval0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei