Cel mai mare festival medieval din țară, sau chiar din sud-estul Europei, după considerentele unora, a fost deschis oficial vineri, în Cetatea de Scaun Suceava.
În prezența a mii de spectatori, în șanțul de apărare al cetății, care se află într-un nou proces de renovare, au defilat membrii celor 38 de trupe participante, venite din șapte țări - Slovacia, Turcia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și România.
De pe zidurile Cetății, organizatorul amplului eveniment, Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, îmbrăcat în straie medievale, a ținut cuvântarea de deschidere, care reprezintă și o asumare colectivă a promisiunii de a continua acest eveniment care a devenit un fenomen național, cu renume internațional. Apoi, el a dat cuvântul principalilor factori de decizie care au făcut posibil acest festival, inclusiv prin asigurarea finanțărilor necesare - președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și primarul Sucevei, Ion Lungu.
Împreună cu aceștia, pe ziduri s-au aflat și parlamentarii Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, prefectul Alexandru Moldovan și administratorul public al județului, Irina Vasilciuc.
Discursul președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, la final de mandat, a însemnat și un scurt bilanț al realizărilor care au făcut posibil festivalul, de la primul proiect de modernizare a Cetății de Scaun, de 14 milioane de euro, la cel actual, în valoare de 5 milioane de euro.
„Cetatea Sucevei trebuie să unească, trebuie să ne adune, trebuie să ne simțim bine, trebuie să fim mândri că suntem suceveni, că suntem români. Și invit turiștii să viziteze frumoasa Suceava, aici unde avem evenimente unice”, a concluzionat Gheorghe Flutur.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a povestit cum în anul 2006 a avut de făcut o alegere grea - între a moderniza Cetatea de Scaun a Sucevei și a face un Aqua Park, la vremea respectivă nefiind altul în zona Moldovei: „Am mers pe ideea ca împreună cu Consiliul Județean să reabilităm Cetatea de Scaun și este un lucru extraordinar ce se întâmplă la Suceava. Festivalul Medieval este principalul eveniment în strategia de turism a orașului nostru. Mă bucur că în această perioadă, când este Luna Diasporei, când vin foarte mulți suceveni acasă și mulți români acasă din străinătate de la muncă, avem această posibilitate, de a organiza astfel de evenimente”.
Atât la începutul luărilor de cuvânt, cât și la finalul acestora s-au făcut auzite puternice salve de împușcături, trase de pe zidurile Cetății, punctând deschiderea oficială a festivalului.
În continuare, până duminică noaptea, vizitatorii Cetății Suceava au avut parte de dansuri, lupte, turniruri cu cai, spectacole cu focuri, menestreli, cavaleri și frumoase domniţe, ateliere, teatru și muzică medievală, în cadrul a 200 de spectacole, precum și multe alte surprize, pentru toate vârstele.