Emoții mari pentru cei peste 1.000 de liceeni care susțin, în această perioadă, probele celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului și care se pregătesc de prima testare scrisă a examenului, cea la limba și literatura română.
Proba este programată pentru luni, 19 august, de la ora 9.00, 537 de candidați figurând pe tabelul înscrișilor.
Aceștia au la dispoziție trei ore, timp în care trebuie să rezolve subiecte structurate pe trei mari cerinţe, prima cu mai multe subpuncte.
Candidații de la această probă vor primi două tipuri de subiecte (diferențele sunt la ultima cerință a variantei), unele adaptateprofilului real, vocaţional sau tehnologic şi unele adaptate profilului uman sau pedagogic.
Marți, 20 august, este programată proba la alegere a profilului (539 de elevi înscriși la matematică, 133 la istorie).
Urmează proba la alegere a profilului și specializării (fizică, biologie, chimie, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, informatică), unde sunt așteptați 639 de elevi.
În total, la această sesiune a examenului maturității s-au înscris 1.057 de candidați.
Conform calendarului Ministerului Educației, primele rezultate vor fi publicate luni, 26 august, până la ora 12:00. În aceeași zi, între orele 12:00 și 18:00, pot fi depuse contestațiile, la centrele de examen, în format fizic, sau online, la adresa de e-mail indicată de centrul de examen. Între 27 și 29 august are loc rezolvarea contestațiilor, iar pe 30 august se afișează online pe bacalaureat.edu.ro rezultatele finale.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Suceava au precizat că toți candidații vor susține probele în trei centre de examen, toate în municipiul Suceava: Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară (359 candidați), Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” (392 de candidați) și CT „Petru Mușat” (306 candidați).
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: să susțină probele scrise și să fie notat cu cel puțin 5 la fiecare dintre acestea și să obțină media 6, cel puțin.
Reamintim că în prima sesiune a bacalaureatului, rata de succes a fost de 81%.