Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 192 (8721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   22 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului

Dangăt de clopote, cântări solemne, mii de pelerini și preoți din țară și din străinătate, la Sanctuarul Marian din Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dangăt de clopote, cântări solemne, mii de pelerini și aproximativ 100 de preoţi din țară și din străinătate, din diaspora, au venit special pentru a participa la pelerinajul de la Sanctuarul Marian din Cacica, desfășurat în zilele de 14 – 15 august 2024.

Un cor format din aproximativ 80 de persoane s-a reunit „în cântși rugăciune” și a adus slavă Sfintei Fecioare Maria, iar peste 80 de voluntari tineri au asigurat buna desfăşurare a pelerinajului.

Pelerinii au trăit momente încărcate de emoţie, în zi de mare sărbătoare. S-au adunat să se închine la Icoana Preacuratei Fecioare Maria și au participat la slujbele celebrate pe parcursul celor două zile de pelerinaj.

Punctul culminant al Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului a fost Sfânta Liturghie de hram, celebrată joi, în jurul orei 11:00, de ÎPS Gergely Kovács, arhiepiscop de Alba Iulia, împreună cu PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcop emerit, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău și un sobor numeros de preoți.

Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului s-a desfășurat în aer liber și s-a încheiat cu venerarea icoanei Maicii Domnului din Cacica. Icoana Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), așezată pe scena amenajată în fața Sanctuarului, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie, a fost purtată în procesiune, la finalul slujbei, în jurul bisericii şi preoții au binecuvântat florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

Corul reunit al Decanatului de Bucovina a susținut, la ceas de sărbătoare, cântările solemne, sub atenta îndrumare a profesorului Bronislaw-Anton Babiaş, în calitate de dirijor, din Parohia „Sfântul Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava, şi a tânărului organist Daniel Nesimuca, din Parohia Botoşani, student în anul II la Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti, secţia orgă.

Corul a fost format din credincioși din parohiile Cacica, Gura Humorului, Rădăuţi, Siret, Soloneţu Nou, Suceava etc.. Tot în ziua de hram, au avut loc, încă de dimineață, Sfânta Liturghie în limba română, urmată de Sfânta Liturghie greco-catolică, Liturghia în limba maghiară, în limba polonă, în limba germană, la toate participând zeci de credincioși.

 

 

PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi: „La Cacica, sub privirea Maicii Domnului, ne simţim acasă”

PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, a transmis în cuvântul său adresat pelerinilor:„În jurul Maicii Domnului de la Cacica simţim apartenenţa noastră la o familie. La Cacica, sub privirea Maicii Domnului, ne simţim acasă. Privirea ei inspiră speranţă şi încredere. Privirea blândă a Mamei lui Isus doresc să o întâlnească tinerii care se lasă înflăcăraţi de aspiraţiile frumoase ale vârstei lor. Privirea dulce a Mariei o caută copiii cărora le străluceşte tot viitorul în ochi. Privirea Mariei o caută atâtea mame şi taţi de familie, care pun pe altarul Preacuratei preocupările lor, bucuriile lor, lacrimile sfinte vărsate pentru fiii lor. Privirea blândă a Mariei o caută atâţia vârstnici, bunici şi bunicuţe ale căror degete au străbătut adesea sfântul Rozariu. Sub privirea Mariei se simt acasă atâţia preoţi şi persoane consacrate, care doresc să trăiască pe deplin acel <Fiat>, acel <Da>, spus în ziua consacrării lor”.

Păstorul Diecezei de Iaşi a adăugat: „Noi toţi, aşadar, suntem în inima Fecioarei Maria. Pelerinajul la Cacica ne aminteşte tocmai acest lucru: avem o Mamă cerească şi suntem ai ei. Totodată, acest pelerinaj pe care îl facem împreună, preoţi, laici şi persoane consacrate, ne permite să consolidăm sentimentul de apartenenţă la Biserică, la familia lui Isus”.

 

Privegherea mariană cu lumânări

Mulți dintre participanții la pelerinajul de la Cacica au venit îmbrăcați în costume populare, purtând în mâini busuioc sau alte buchete de flori. Pe parcursul celor două zile de pelerinaj, unii credincioși au căutat locuri mai umbroase, unde să fie feriți de razele puternice ale soarelui. Alții au ales să stea pe băncile aflate în apropierea bisericii sau pe scaune pliabile aduse de acasă și s-au folosit de umbrele pentru a fi cât de cât feriți de soare. Au fost și pelerini care și-au instalat corturile în apropierea Sanctuarului de la Cacica, unde mai ales copiii au fost protejați de razele fierbinți ale soarelui. Și unii, și alții și-au dorit cu ardoare să participe la toate momentele importante cuprinse în programul pelerinajului de la Sanctuarul Marian din Cacica.

Miercuri, 14 august, în jurul amiezii, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului, celebrată de pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” din România al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali. Predicile de la Liturghiile principale ale pelerinajului au fost ţinute de pr. Gabriel-Iulian Robu, cancelar în cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi. În seara zilei de 14 august, în jurul orei 18:00, a fost celebrată Sfânta Liturghie de PS Anton Coşa, la care au luat parte foarte mulți tineri, voluntari, seminarişti şi persoane consacrate.

Sute de tineri au participat și în seara zilei de miercuri la Privegherea mariană cu lumânări - apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului - ce a început la ora 22:00. Pelerinii au înălțat rugăciuni şi cântece în cinstea Maicii Domnului. Privegherea mariană cu lumânări a fost prezidată de PS Iosif Păuleţ.

Sanctuarul de la Cacica, loc de rugăciune şi meditaţie

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. După cum explică pr. Adrian Blăjuţă, actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. „Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lvov: Józef Bilczewski şi Józef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de <basilica minor>”, explică pr. Adrian Blăjuţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dangăt de clopote, cântări solemne, mii de pelerini și preoți din țară și din străinătate, la Sanctuarul Marian din Cacica.
 Vizualizări articol: 436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dangăt de clopote, cântări solemne, mii de pelerini și preoți din țară și din străinătate, la Sanctuarul Marian din Cacica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei