Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 192 (8721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Credința și tradiția se păstrează cu sfințenie la marea sărbătoare de Sf. Maria de la Mănăstirea Putna, Ierusalimul Neamului Românesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Credința și tradiția se păstrează cu sfințenie, de la cei mai mici și până la cei mai în vârstă pelerini, la marea sărbătoare de Sf. Maria de la Mănăstirea Putna, considerată Ierusalimul Neamului Românesc.

Câteva mii de pelerini din toată țara au participat joi, 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Putna.  

Credincioșii au umplut curtea lăcașului de dimineață devreme, pentru a lua parte la hramul mănăstirii. Anul acesta s-a remarcat numărul foarte mare al credincioșilor care au venit la sărbătoarea Mănăstirii Putna îmbrăcați în frumoase costume populare, specifice zonelor de care aparțin.

Sfânta Liturghie arhierească la praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost oficiată de un sobor de zeci de preoți în frunte cu arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, alături de care a mai slujit Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și starețul Mănăstirii, Melchisedec Velnic.

Printre credincioși s-au aflat și oameni politici suceveni, dar și de la nivel național și șefi ai mai multor instituții publice.

Părintele Necula, la Putna: „Maica Domnului împlinește tot ceea ce urăște lumea modernă astăzi: fecioria, dragostea, lumina, slujirea”

Aproape de finalul Sfintei Liturghii închinate sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, de la Mănăstirea Putna, părintele Constantin Necula, cunoscut publicului mai ales pentru numeroasele sale apariții la conferințe și dezbateri televizate, a transmis credincioșilor prezenți câteva cuvinte.

Un mesaj despre credință, unitate, pace, despre Putna și mai ales despre Maica Domnului, „mama mamelor noastre, fără de care nu suntem nici noi în viață”.

„În sobor (n.r. soborul care o oficiat liturghia la Putna) au fost și românii de la Cernăuți și cei de dincolo de Prut și cei de dincolo de Carpați, din Transilvania și din Sud și de aci. Suntem toți, pentru că hramul Adormirii Maicii Domnului e hramul României întregi.

Hramul acesta ne definește ca oameni, ne apropie de cer prin Maica Domnului și ne apropie prin Maica Domnului de Hristos, care este cerul nostru. (...)

Pentru mulți dintre noi Maica Domnului este membru de familie. Nu doar că stă pe perete în icoane, ci stă cu noi. Ne-a ajutat să rămânem sănătoși, să ne creștem copiii, să ne crăpăm cum se cuvine palmele ca să aducem roadă, să gândim în numele ei și să trăim împreună cu ea bucuria împărăției lui Dumnezeu.

O spun mereu și nu vreau să se supere nimeni: Maica Domnului împlinește tot ceea ce urăște lumea modernă astăzi la un om -  fecioria, dragostea, lumina, slujirea, această fantastică rezistență la ura lumii, căci sabia care a trecut prin inima ei este ura lumii care a vrut să o deposedeze de iubire.

Cum să nu o iubești pe Maica Domnului? (...)

Ea naște pacea, deci ea este pace. Ea aduce pacea lui Hristos în mijlocul nostru. Maica Domnului nu e tranzitorie prin Sfânta Scriptură, ci este parte integrantă a tainei întrupării fără de care pacea nu există”, a spus în cuvântul său preotul Necula.

 

Melchisedec Velnic, starețul de la Putna: „Avem un necaz. Capela Mitropoliților din Cernăuți a fost luată de la preoții noștri ortodocși români”

La finalul Sfintei Liturghii, arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a expus un „necaz” cu privire la Capela Mitropoliților din cimitirul vechi al orașului Cernăuți. Autoritățile de acolo au preluat Cripta Mitropoliților din 2023, important monument istoric, în ciuda protestelor reprezentanților comunității românești din Ucraina.

Starețul mănăstirii Putna a mulțumit celor veniți din partea cealaltă a Bucovinei, după care a explicat care este situația actuală a capelei. „Mulțumim părintelui Vasile Covalciuc, protopop de Storojineț, părintelui Vasile de la Ciudei, părintelui Sergiu, director al școlii de la Hânțești, dar și diacon la biserica din Crasna. Aici sunteți foarte mulți crăsneni care ați trecut și ați venit. Să știți că în anii din urmă, alături de părinții care au venit, aveam la hram cam câte 15 – 20, chiar 37 într-un an, de preoți slujitori din Bucovina, din regiunea Cernăuți. De ce? Pentru că acolo sunt 123 de sate românești conduse de tot atâția preoți români. Dar acum avem un necaz. Capela Mitropoliților din Cernăuți, unde este cimitirul, a fost luată de la preoții noștri ortodocși români și așteptăm să vedem ce o să facă cu ea autoritățile. Nădăjduim că Dumnezeu îi va lumina.

În Cernăuți, în cimitirul central, acolo este îngropat și Dimitrie Onciul, dar și cel care i-a fost lui Eminescu părinte și ajutor, Aron Pumnul, precum și stareți ai Putnei. Desigur, primii mitropoliți, și aș zice toți mitropoliții, (poate doar Isaia Baloșescu își doarme somnul de veci în altarul Putnei) își dorm somnul de veci în acea Capelă a Mitropoliților”, a spus arhimandritul la finalul liturghiei.

ÎPS Calinic a prezentat Decalogul la Adormirea Maicii Domnului: „Scrieți pe răbojul inimii aceste zece gânduri și veți putea fi cel mai mare protector al Maicii Domnului”

În cuvântul său, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, le-a prezentat credincioșilor prezenți un decalog la Adormirea Maicii Domnului. „Am făcut acest decalog care de fapt ne vizează pe noi. Ar fi o sinteză a ceea ce ar trebui să știm sau să facem”, a spus ÎPS Calinic. După ce a citit decalogul, înaltul ierarh i-a îndemnat pe credincioși să scrie „pe răbojul inimii” aceste zece gânduri „și veți putea să fiți cel mai mare protector al Maicii Domnului, aici într-o lume secularizată și de multe ori lipsită de sens”.

Vă prezentăm în continuare Decalogul la Adormirea Maicii Domnului întocmit de ÎPS Calinic:

  1. Retrage-te în Cedronul inimii tale pentru a contempla nașterea Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioara Maria, în Împărăția cerurilor.
  2. Apleacă-te cu duioșia Pruncului Iisus asupra icoanei celei pline de dar, închinându-te cu sfială epitafului ce mărturisește sfințenia ei.
  3. ⁠Roagă-te Maicii Domnului și vei primi iubire și mângâiere, vindecare sufletească și trupească, precum au primit toți cei care au alergat cu credință la icoanele ei, făcătoare de minuni.
  4. Tăinuiește în țarina sufletului tău, ca pe o comoară de mult preț, chipul țesut din virtuți al celei ce a covârșit prin smerenie înălțimile cerești.⁠⁠
  5. Nu pregeta a aduce prin cântări duhovnicești laudă celei mai cinstite decât heruvimii și mai slăvite fără de asemănare decât serafimii și decât toate puterile cerești.
  6. Ferește-te a defăima în vreun chip numele Maicii Domnului, ca să nu te asemeni lui Iephonias care, rău intenționat, a încercat să-i răstoarne sicriul, luându-și astfel plata faptei sale.
  7. ⁠Dă mărturie despre lucrarea minunată a Maicii Domnului în viața ta, precum odinioară patriarhul Juvenalie al Ierusalimului, ce a vorbit în sinaxă ecumenică despre învierea și mutarea ei cu trupul la cer.
  8. ⁠Arată-L lumii ca un luceafăr al dimineții, prin cuvânt și faptă, pe Soarele Hristos, rugând-o pe Maica Domnului să te facă prin credință părtaș tainei Nașterii, Învierii și Înălțării Fiului ei de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl.
  9. ⁠⁠Înviază din moartea păcatului și înveșmântează-te în fapta bună, ca și sufletul tău să fie purtat spre lăcașurile cerești de Mântuitorul, așa cum a purtat în brațe și sufletul preacurat al Maicii Sale.
  10. ⁠Întipărește-ți în inimă mesajul Maicii Domnului de la nunta din Cana Galileei: „Faceți orice vă va spune”, având cuvântul Sfintei Scripturi dreptar al vieții tale.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Credința și tradiția se păstrează cu sfințenie la marea sărbătoare de Sf. Maria de la Mănăstirea Putna, Ierusalimul Neamului Românesc.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Credința și tradiția se păstrează cu sfințenie la marea sărbătoare de Sf. Maria de la Mănăstirea Putna, Ierusalimul Neamului Românesc4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei