Doar în primele 6 luni ale acestui an, specialiștii de la Grupa Pirotehnică a ISU Suceava au avut 24 de intervenții pentru asanarea unor cantități de muniție rămase neexplodate.
Numărul de intervenții și cantitatea de muniție ridicată în condiții speciale arată că județul Suceava are încă multă muniție rămasă din cele două războaie mondiale, automat acest fapt însemnând și riscuri, a subliniat colonelul Costică Ghiață, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, în cadrul unei conferințe de presă organizate în ziua de ”Marți – 13”, în care pompierii transmit că ghinionul poate fi prevenit prin.... prevenție.
”Suntem printre județele cu cel mai mare număr de intervenții de acest gen din țară, mai ales zona de munte a județului are încă multă muniție rămasă neexplodată, parte din ea încă activă”, a declarat colonelul Ghiață.
De cele mai multe ori, sucevenii dau întâmplător peste grenade, obuze, chiar bombe de aviație, în timpul unor săpături însă nu neapărat, uneori o ploaie mai puternică sau o viitură putând scoate la suprafață un element de muniție.
Este esențial ca persoana care face descoperirea să nu o atingă și să anunțe imediat Poliția sau ISU Suceava.
În trecut, au fost cazuri de persoane mutilate sau ucise după ce au declanșat o explozie a unui element de muniție.
Datele statistice din arhivele Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă (ISU) Suceava arată că de la începutul anilor 1970, când s-a înființat prima grupă pirotehnică la Suceava, și până în 2013, în județ s-au înregistrat 26 de victime ale munițiilor rămase neexplodate. Dintre acestea, 15 au murit şi 11 au fost rănite.
În ultimii ani, aceste accidente nefericite au fost mult mai rare, însă muniția care iese la iveală continuă de multe ori să surprindă.
Anual, ISU Suceava organizează și misiuni de distrugere a muniției adunate de prin județ, în loc special amenajat.