Un fenomen spectaculos a captat atenția locuitorilor din Suceava și nu numai, luni seară, când cerul s-a colorat în nuanțe intense de violet și roșu.
Culorile vibrante ale cerului au amintit deimpresionantele aurore boreale, fenomenul fiind imortalizat în numeroase fotografii distribuite pe rețelele sociale.
Spectacolul ceresc este însă rezultatul unei furtuni solare de mare intensitate, o furtună geomagnetică, așa cum a mai fost și în luna mai a acestui an.
Universitarul Cristian Pîrghie, directorul Observatorului Astronomic Suceava, a explicat că „în această perioadă, există o activitate solară foarte intensă, soarele e foarte activ, e foarte <supărat>, să-i spunem așa. E la un maxim de activitate solară și probabil așa va fi tot anul”.
Profesorul a arătat că soarele are un ciclu de activitate solară de 11,5 - 12 ani. „Asta înseamnă că la finalul acestei perioade, soarele începe să fiarbă mai tare, să spunem așa. Acela este un moment când el aruncă în spațiu materie solară. Lucrul acesta se întâmplă cu frecvență mai mare o dată la 11,5 – 12 ani. Noi suntem acum pe maxim de activitate solară.
Acele particule foarte încărcate energetic se plimbă prin spațiu și în funcție de viteza cu care sunt aruncate, într-o zi, două maxim, ajung la Pământ. În momentul în care întâlnesc Pământul, sunt captate de câmpul magnetic terestru, nu sunt lăsate să intre în Pământ, în caz contrar am fi prăjiți efectiv, ar dispărea viața pe Pământ. Având energie foarte mare, ele sunt frânate în câmpul magnetic terestru și ajung în atmosfera terestră cu o energie mai mică.
Diferența de energie rezultată de la energia inițială la energia finală, prin frânare, o dă în mediul atmosferic și se produce acel spectacol, care la poli se numește aurora boreală sau australă, care este mai intensă”.
Întrebat dacă există pericole în aceste perioade, profesorul Pîrghie a menționat că riscurile sunt cele cunoscute, de aceea se recomandă evitarea expunerii la soare la ore de vârf, pentru că pe lângă radiația electromagnetică, radiațiile ultraviolete, mai sunt și radiații de altă natură, de exemplu particule încărcate electric care sunt periculoase.
Tot în noaptea de luni spre marți, în zonele cu cer senin, privitorii au putut admira ”ploaia de stele”, fenomen astronomic cunoscut sub numele de Perseide, care are loc anual și care atinge apogeul în august.