Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 190 (8719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9743 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4737 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Tezaur spiritual

Emisiune filatelică ”Muzeele spiritualității. Mănăstirea Putna”, la 520 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a introdus în circulațiedin 12 august, o emisiune filatelică având ca tematică tezaurul spiritual al Ortodoxiei, sub titlul Muzeele spiritualității. Mănăstirea Putna. Emisiunea este compusă din patru mărci poștale și un plic „prima zi”.

Mănăstirea Putna, prima ctitorie și locul de veșnică odihnă al marelui domn Ștefan cel Mare – „apărătorul creștinătății” – a fost sfințită la 3 septembrie 1469. Cunoscut ca unul dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult ale Ortodoxiei, Mănăstirea Putna are și unul dintre cele mai bogate și valoroase muzee ale spiritualității, păstrând multe obiecte din vremea marelui voievod, printre care manuscrise, obiecte de cult, broderii și țesături, orfevrărie și ceramică.

Mănăstirea Putna în sine, dar și muzeul Mănăstirii Putna sunt mai mult decât simple atracții turistice. Ele reprezintă un loc în care istoria, arta și spiritualitatea se unesc într-o experiență unică și de neuitat.

La 520 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457–1504), emisiunea filatelică marchează acest moment comemorativ important al istoriei și credinței neamului românesc.

Mărcile poștale ale emisiunii reproduc în imaginile lor patru exponate de mare valoare:

Coroana lui Ștefan cel Mare (valoarea nominală 2 Lei), reconstituită după imaginea din Tetraevanghelul de la Humor (1473) și după tabloul votiv de la Voroneț (circa 1492), a fost sfințită de Preafericitul Părinte Daniel la 13 august 2018.

Acoperământul de mormânt al Mariei de Mangop (1477) (valoarea nominală 5 Lei) este o capodoperă a broderiei de tradiție bizantină în Evul Mediu românesc, lucrată cu fir de argint aurit și mătase. Este cel mai vechi portret brodat în mărime naturală din România și singura piesă cunoscută care adună laolaltă toate însemnele de putere ale Imperiului Bizantin.

Maria de Mangop a fost a doua soție a lui Ștefan cel Mare, înrudită cu familia împărătească a Paleologilor. Moartea ei, în decembrie 1477, marchează începutul funcționării necropolei domnești din biserica Mănăstirii Putna, unde vor urma Bogdan (†1479) și Petru (†1480), doi fii nevârstnici ai lui Ștefan cel Mare. În iulie 1504, Ștefan cel Mare s-a alăturat membrilor familiei spre veșnica odihnă.

Cădelnița dăruită de Ștefan cel Mare la 12 aprilie 1470 (valoarea nominală  6 Lei) este cea mai veche piesă de argintărie a Mănăstirii Putna, oferită drept mulțumire lui Dumnezeu la împlinirea a 13 ani de domnie, în contextul începuturilor lăcașului monahal. După un model răspândit în epocă, ea închipuie Ierusalimul Ceresc. Pe piciorul cădelniței sunt gravate stema Moldovei și, pentru prima dată, stema dinastică a lui Ștefan cel Mare. Pentru importanța simbolică și documentară, această cădelniță a fost expusă la muzee din Paris, Geneva, Stockholm, Göteborg și Londra, între anii 1925 și 1971. Cântărește peste 2,5 kg și este executată din argint aurit.

Ferecătura din 1487 a Tetraevanghelului scris de Nicodim (valoarea nominală 22 Lei), din argint aurit și pietre semiprețioase, împodobește manuscrisul realizat de ieromonahul Nicodim la Putna, în 1473, pentru Mănăstirea Humor. În acest manuscris, scena votivă cuprinde portretul în miniatură al Sfântului Ștefan cel Mare, considerat drept  cel mai apropiat de chipul real al voievodului. Prezentat în postura unui donator smerit, în genunchi, Ștefan cel Mare oferă lui Iisus Hristos și Fecioarei Maria însuși Tetraevanghelul. Pe fața ferecăturii se află icoana  Învierii lui Hristos Care scoate din adâncurile iadului pe Adam și Eva, iar pe spate este înfățișată Adormirea Maicii Domnului.

Imaginea plicului „prima zi” reproduce scena votivă din Tetraevanghelul din 1473.

Emisiunea este disponibilă în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiune filatelică ”Muzeele spiritualității. Mănăstirea Putna”, la 520 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
 Vizualizări articol: 313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emisiune filatelică ”Muzeele spiritualității. Mănăstirea Putna”, la 520 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei