Unul dintre cele mai cinstite odoare din lumea ortodoxă, Brâul Maicii Domnului, aflat la biserica Mănăstirii de maici Kato Xenia din Grecia, va fi adus spre închinare la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi.
Delegația care va aduce racla cu Brâul Maicii Domnului și un fragment din Moaștele Sfântului Nectarie va ajunge la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi miercuri, 28 august 2024, la ora 17:00. Racla va rămâne spre închinare până pe 3 septembrie 2024. Credincioșii vor avea posibilitatea să cinstească atât Brâul Maicii Domnului, cât și Moaștele Sfântului Nectarie - făcător de minuni.
Vineri, 30 august 2024, Mănăstirea Sihăstria Râșcăi (stareț arhim. Mihail Bălan)sărbătorește Hramul Sfântului Ioan de la Râșca și Secu. Cu acest prilej, se va face și sfințirea Paraclisului cu Hramul ,,Prodromița”. Starețul Mihail Bălan a transmis că la evenimentul religios de pe 30 august 2024, începând cu ora 08:00, vor participa opt arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
- Brâul Maicii Domnului, istoric
După tradiție, Brâul Maicii Domnuluia fost țesut din fire de cămilă de însăși Fecioara Maria. Sinaxarul zilei de 31 august menționează că cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare. Sfântul Brâu a fost așezat într-un sipet ce s-a numit „racla sfântă”.
Conform doxologia.ro, „de atunci, racla n-a mai fost deschisă decât în vremea împăratului bizantin Leon cel Înțelept (886-912), când a avut loc vindecarea minunată a împărătesei Zoe, care era chinuită de un duh necurat. Drept mulțumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur, așa cum se păstrează până astăzi, și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. În a doua parte a secolului al XII-lea, Sfântul Brâu a fost tăiat în fragmente, iar fragmentele au fost dăruite mai multor biserici din Constantinopol. Cea mai mare parte din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului avea să ajungă la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos”.
Conform sursei citate, în anul 1522, Mănăstirea Vatoped a dăruit două bucăți din Brâul Maicii Domnului Mănăstirii Kato Xenia, în timpul unei mari epidemii de ciumă. Imediat după aducerea cinstitului Brâu, oamenii s-au însănătoșit.
Mănăstirea Kato Xenia se află în apropierea orașului Almyros din Grecia. A fost întemeiată în timpul împăratului bizantin Andronic al II-lea Paleologul, ca metoc al Mănăstirii Ano Xenia. Numele Mănăstirii Kato Xenia, însemnând „Străina de Jos”, provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Străina” (Panaghia Xenia), ajunsă aici în mod miraculos.