Noul an școlar va aduce o serie de schimbări în rețeaua școlară a județului Suceava, una dintre cele mai importante fiind cea legată de Școala „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, instituție care își va încheia activitatea.
Școala privată „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, aflată sub jurisdicția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și cunoscută mai ales pentru grădinița cu program prelungit care funcționa în cadrul acesteia, nu va mai exista în rețeaua școlară a județului, începând cu anul școlar 2024-2025.
Cei peste 250 de preșcolari și elevi vor fi preluați de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” Suceava.
Directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, preotul Bogdan Hrișcă, a menționat că „Școala <Sf. Ioan cel Nou de la Suceava>, care a funcționat ca unitate de învățământ privată, își încheie activitatea. Clădirile școlii și grădiniței sunt clădirile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și vor fi date prin comodat (gratuit) Seminarului Teologic, pentru activități didactice, ca și până acum.
Astfel, Seminarul Teologic își extinde oferta de școlarizare, având toate nivelurile de învățământ, de la ciclul preșcolar la cel liceal”.
Școala particulară „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” școlariza peste 250 de elevi și preșcolari (opt grupe de grădiniță cu program prelungit, cinci clase de învățământ primar și trei clase la gimnaziu).
Din toamnă, aceștia vor fi elevi și preșcolari ai Seminarului „Mitropolit Dosoftei”.
Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfântul Ioan cel Nou” a fost înființată în 2005, cu 15 preșcolari. Actualul sediu, situat la ieşirea din Suceava, în drum spre Ipoteşti, a fost sfințit doi ani mai târziu.
În 2012, grădinița a fost acreditată, iar începând din anul școlar 2017-2018, funcționează clasa pregătitoare.
- Schimbări care vin odată cu acest transfer
În luna ianuarie, potrivit calendarului, reprezentanții Seminarului Teologic vor face demersuri pentru ca acesta să-și schimbe numele în Liceu Teologic.
De asemenea, pentru părinți dispare taxa de școlarizare, rămâne doar taxa pentru alimente la grădinița cu program prelungit.
De asemenea, pentru elevii din învățământul primar sau gimnazial va exista posibilitatea frecventării programului after school.
Schimbări vor fi și pentru cadrele didactice angajate la Școala „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, care, într-o primă fază, vor fi detașate în interesul învățământului, având obligativitatea ca într-un termen de șase ani să intre în sistemul de învățământ de stat prin titularizare.
Preșcolarii și elevii Școlii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” vor începe cursurile pe 9 septembrie, nu pe 1 septembrie, ca până acum, raliindu-se la calendarul național, transmis de Ministerul Educației.
Preotul Bogdan Hrișcă a mai subliniat că unitatea dispune, pentru anul școlar 2024-2025, de locuri libere pentru elevii din clasele a IV-a, a V-a, a VI-a și a VII-a. Detalii la 0330 803 657.