Parohia „Adormirea Macii Domnului” din Bilca a organizat, în perioada 29 iulie – 2 august, o serie de activități dedicate elevilor din comună, reunite sub genericul „Serile de Artă Sacră”.
Cei peste 270 de tineri participanți au fost invitați să experimenteze și să înțeleagă mai bine diferite aspecte ale artei sacre, fie că este vorba de pictură-mozaic sau muzică, fiind totodată implicați în diferite activități recreative și sociale.
Preotul paroh Ciprian Casian Calancea a arătat că ”<Serile de Artă Sacră> reprezintă o oportunitate unică de a descoperi și de a aprecia arta sacră într-un mod interactiv și inspirațional. Prin activitățile SAS s-a creat un mediu prietenos și deschis, în care toți participanții s-au conectat cu aspectele profunde și spirituale ale artei, promovând astfel înțelegerea și respectul față de diversitatea culturală și religioasă a comunității”.
Pe parcursul celor cinci zile, tinerii s-au putut bucura, pe lângă atelierele de bază, de o piesă de teatru interpretată de trupa „Zăpăcilă” din Bilca, o excursie tematică în județul Suceava, foc de tabără, artificii, film, karaoke, vânătoare de comori piniata etc.
Aspectul spiritual al activităților SAS s-a evidențiat prin rugăciunile de seară, pelerinajul la mănăstirile Dragomirna, Sucevița și Marginea, Taina Spovedaniei și Dumnezeiasca Liturghie.
„O bază educaţională creștină solidă, completată de educația petrecerii timpului liber în mediul bisericesc, ajută familiile și poate avea o influenţă majoră asupra capacităţii copilului de a progresa pe parcursul întregului său traseu educațional și comportamental. Oricât de inovative și de bine gândite ar fi strategiile și politicile educaționale naționale și europene va trebui să ținem cont de faptul că educația a pornit din tinda Bisericii și trebuie să aibă continuitate prin activități complementare de petrecere activă și creativă a timpului liber din vacanța școlară.
Prin proiectul educațional-catehetic intitulat <Serile de Artă Sacră>, Parohia Ortodoxă <Adormirea Maicii Domnului> din Bilca nr. 1 își lărgește orizontul de implicare educațională asupra tinerilor doritori de a participa la activități, aducând și un plus de valoare atât beneficiarilor (tinerii participanți, familiilor, comunitatea), cât și preoților și întregii echipe de coordonatori și profesori implicați care au desfășurat activități educative nonformale fie în spațiul bisericii, spațiul Școlii Gimnaziale <George Tofan> din Bilca, spațiul Căminului Cultural <Altița> din Bilca, fie în spații exterioare atent selectate pentru activități și ateliere în aer liber”, a mai completat preotul paroh Ciprian Casian Calancea.