Serviciul de Ambulanță Județean Suceava se confruntă cu o criză de ambulanțe, care se vede cel mai bine în zilele în care se întâmplă mai multe accidente sau în situații de accidente cu victime multiple, când se declanșează planul roșu de intervenție. Directoarea SAJ Suceava, Mihaela Ianovici, a declarat că la nivelul județului sunt 63 de ambulanțe, din care 8 sunt indisponibile, adică „stau la gard”, cu probleme la motor sau caroserie.
Pe lângă acestea, mai sunt mașini care sunt temporar indisponibile din cauza unor probleme remediabile (reparații mai mici, revizii periodice etc.), iar aici situația se schimbă de la o zi la alta.
Practic, într-o zi sunt disponibile aproximativ 50 de ambulanțe, care trebuie să acopere cea mai întinsă rețea de drumuri din țară, de 3.173 km de drumuri publice, din care 658 km de drumuri naţionale, cu trafic intens și risc mai mare de producere a accidentelor rutiere.
În luna iulie 2024, de exemplu, ambulanțele de la SAJ Suceava au parcurs 250.798 de km în județ și în afara județului, cu transferurile de pacienți către alte spitale din țară.
Directoarea Ianovici spune că în sezonul de vară situația este și mai dificilă atât din cauza numărului mare de accidente, cât și din cauza concediilor personalului din spitale sau a absenței liniei de gardă pe anumite specialități. În spitalele mici, mai ales, unde există câte un singur medic într-o secție sau unde plecarea unui medic în concediu duce la întreruperea liniei de gardă deoarece medicii rămași nu o mai pot acoperi, pacienții sunt transferați la Suceava sau la Iași și transportul se face cu ambulanța.
De asemenea, sunt servicii medicale neacoperite în județul Suceava, cum ar fi controlul oftalmologic al nou-născuților prematuri, care pentru toate județele din Moldova este efectuat de un singur medic, la Iași, iar pacienții trebuie transportați acolo.
Dintre cele 10 substații, din Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Broșteni, Gura Humorului, Solca, Siret, Rădăuți, Fălticeni, Liteni și Moldovița, cărora li se adaugă stația centrală de la Suceava, doar Fălticeni și Suceava au linii de gardă, iar medic, până la ora 15.00, au și substațiile de la Vatra Dornei și Rădăuți. Suceava asigură și consultații la domiciliu, iar din punct de vedere al acoperirii cu medici județul „stă destul de bine”, după cum apreciază conducerea SAJ.
Probleme sunt cu ambulanțele, mai ales că și dintre cele care sunt funcționale 14 au peste 1,1 milioane de km parcurși și alte 16 au între 800.000 și 1 milion de km.
Anul trecut, SAJ Suceava a primit 4 ambulanțe tip A, de transport, iar în 2020 a primit 8 ambulanțe tip B, de urgență. Raportat la numărul de consumatori de servicii de urgență din județ și la kilometrii de drum de acoperit, în mod evident parcul de ambulanțe de la SAJ Suceava este insuficient.
O soluție văzută la un moment dat de conducerea SAJ a fost să preia ambulanțele casate de la SMURD, dar purtătorul de cuvânt al ISU „Bucovina” Suceava, maiorul Alin Găleată, a declarat că nu este nici o ambulanță SMURD casată. „Casarea se face în funcție de costurile de întreținere. Dacă acestea depășesc 60% sau în caz de accident cu daună totală, ambulanțele se casează, dar noi nu avem ambulanțe casate”, a declarat maiorul Găleată.
În județul Suceava, SMURD are 12 ambulanțe, dintre care două sunt de terapie intensivă. Transferurile între spitale însă le face doar SAJ.