Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 184 (8713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sunt alții mai proști!

După fiecare ratare de obiectiv, românii, dacă rămân ”întregi”, filozofează înțelept afirmând că se poate și mai rău! Aproape zilnic auzim afirmația "doamne ferește de mai rău", dar foarte rar exprimarea regretului că nu am performat mai bine. Această atitudine este valabilă la nivel personal, dar și la nivel național, instituțional, de grup, local etc. Cuplat cu mioriticul "merge și așa", acest mod de manifestare ne definește și nu de puțin timp. Aș spune că de când ne-am constituit ca națiune. În cursul istoriei, am avut și avantaje în urma acestui fel de a fi. Am ratat șansa de a fi o națiune foarte respectată în această zonă a Europei, dar am rezistat ca "o insulă" de latinitate într-un ocean slav, cum ne lăudăm. Mulțumindu-ne cu puțin, nu am devenit nici pașalâc turcesc, nici gubernie rusească. Ne-am menținut, nu ne-am "ridicat", nu ne-am extins pentru a nu crea invidie și mă întreb (și vă întreb și pe dumneavoastră): până când? Prezentul și viitorul, mai ales, practic ne obligă să "schimbăm viteza" și să fim parte componentă, cu drepturi și obligații, a alianțelor în care ne-am integrat (UE, NATO) și nu o anexă la remorcă. Ce trebuie schimbat sau copiat de la parteneri? Să vedem mai jos.

Trebuie să depășim perioada (eternă, aș zice!) în care așteptăm ca lucrurile să meargă de la sine, sau timpul să rezolve (adică ”sfânta amânare”) conform zicalei "treaba de azi nu o lăsa pe mâine, las-o pe poimâine, poate nu mai trebuie făcută". Obligatoriu trebuie să acționăm coordonat cu partenerii care nu prea mai așteaptă adaptarea la regulile alianțelor. Am intrat în joc, să jucăm după melodia cântată tuturor din echipă.

Nu avem ambiția de a progresa prin implicare și acțiune pe termen lung. Am prefera o speculare a oportunităților deosebite (rar, dar se întâmplă), domeniu în care excelăm. Excelăm și în idei de vârf, dar punerea lor în practică (practica ne omoară, nu e așa?) o lăsăm să mai aștepte, poate găsim un fraier să se înhame la muncă, găsim, dar foarte rar. Efectul este că cei cu idei deosebite (olimpicii, spre exemplu), cu ambiție și dornici de acțiune pleacă "afară", unde sunt apreciați și nu priviți ca niște ciudați.

Nu mai este timp să contemplăm realitatea mondială, să admirăm/apreciem realizările altora și să o "lălăim" mioritic. Ne încadrăm în marșul progresului sau vom ajunge la periferia Europei, un fel de națiune de asistați cu un prestigiu foarte jos. Iar obiceiul strămoșesc de a vâna greșelile celor care acționează (inerente în etapele de dezvoltare) și a ne distra ("a ne râde", cum se spune în mahala) de acestea ar cam trebui uitat. Bârna din ochiul propriu, române!

Cele de mai sus arată modul nostru de a fi, "construit" în secolele de existență, dar nu sunt eterne și de neschimbat. Ca toate națiunile, avem hibe care pot și trebuie corectate. Să preluăm critic, cum spuneau comuniștii când furau la propriu experiența vestului, modelele de succes și să le implementăm (teribil îmi place termenul) pe plaiul străbun. Nu putem decât câștiga material, educațional, cultural și (foarte important pentru noi) ca prestigiu în lume. Atitudinea ciobanului din Miorița o consider păguboasă și depășită (creația populară este deosebită). Dumneavoastră, nu? Rezultatele vestului nu ne inspiră? Cred că da.

Dan Strutinschi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sunt alții mai proști!.
 Vizualizări articol: 396 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sunt alții mai proști!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei